Balears Vadevi
APAEMA demana que s’inclogui la producció ecològica en la Llei Turística

“El compromís de compra de producte local per part dels establiments turístics hauria de tenir en compte els petits productors i la producció ecològica”.

Des d’APAEMA han fet públic un comunicat després que alguns representants del sector agrari es reunissin amb la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, i el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, per acordar esmenes a la Llei turística. Demanen un compromís pel qual el sector turístic estigui obligat a comprar un percentatge de producte d’origen balear.

Unes esmenes que volen assegurar un mínim d’un 3% de producte, que pujarà a un 4% per a establiments de 4 o 5 estrelles i del 5% per als agroturismes. Segons publica el Diario de Mallorca, d’aprovar-se la llei, l’aplicació d’aquest compromís podria repercutir en un augment notable dels ingressos del sector primari que aquest diari calcula en 20 milions d’euros i donarà feina a 2.300 finques, 600 empreses agràries i 130 barques de pesca.

Des de la xarxa de productors ecològics de les Balears es mostren satisfets per aquest principi d’acord perquè, “si el desplegament d’aquesta norma es fa tenint en compte a tot el sector primari en conjunt, pot suposar un important impuls per aquest i la culminació d’una demanda històrica de la societat: que el sector turístic repercuteixi més i millor damunt foravila”. Dit això, però, es queixen que no han estat tenguts en compte en les reunions, “per això, no hem pogut expressar les nostres demandes i preocupacions al voltant d’aquest acord. I demanen que la llei comprometi la compra d’un percentatge mínim de producte ecològic, dins del percentatge estipulat de producte local.

Que el producte de les petites i mitjanes explotacions agràries es tengui en especial consideració, i que es despleguin mecanismes robusts de traçabilitat del producte local consumit. “Actualment encara no es disposa de cap segell o control que identifiqui què és el producte local, el que ja suposa un problema, avui dia, i un risc a l’hora de garantir que el sector turístic compri aliments cultivats (o criats) i elaborats aquí”. I criden l’atenció sobre la manca de personal necessari per controlar el compliment de la norma: “Si ara mateix l’equip d’inspectors no dóna a l’abast en la persecució del frau, quan entri en vigor la nova Llei turística, com s’assegurarà l’administració que realment hotels i restaurants compren el que diuen?”.

El projecte de llei encara ha ser tramitat en el Parlament on es recolliran les esmenes que se’n derivin de la discussió dels grups parlamentaris. Segons informa Última Hora, el partits del pacte que sustenta el Govern tendrien ja pràcticament tancat l’acord amb els suports necessaris per aprovar el projecte

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa