Balears Vadevi
Avior, el projecte personal de Caty Ribot
Caty Ribot a la dreta del tot, presentant el seu vi a Ca Na Toneta
Caty Ribot a la dreta del tot, presentant el seus vins Avior a Ca Na Toneta | facebook

!--akiadsense-->

La força i l’empenta de Caty Ribot són abastament coneguts en el món del vi. Mallorca coneix ja aquest celler de Santa Margalida, Galmés i Ribot, que dirigeix aquesta vilera coratjosa. Des del primer moment s’ha entestat a aconseguir objectius que inicialment despertaven curiositat i sorpresa: recuperació de varietats locals prefil·loxèriques, veremes obertes als amics i els clients, vins personalitzats, i també vins naturals amb al mínima intervenció. Ara és el temps d’Avior, Escursac, Malvasia, Son Llebre, Ancestral: la darrera criatura de na Caty.

Com hem d’entendre que un projecte tan personal miri enrere? Avior té un significat lligat al passat i això, com a projecte, mira al futur…

Avior mira dintre, fent una ullada cap enrere recercant un sistema de vinificació ancestral, son vins fets a l’antiga amb varietats locals i recuperant una manera de fer que ve d’avior, tal com elaboraven els nostres padrins amb un seguiment rigorós del procés de vinificació, i projectant cap a un present on et sents a gust amb el que fas. No m’agrada pensar amb el futur. Pensar- hi crec que és temps perdut. Ja veus amb la situació actual que estam vivint, un enemic invisible que ens ha aturat d’immediat ens ha forçat a reinventar-nos per tirar endavant. Ens hem d’anar adaptant als canvis, intentant trobar sentit a cada moment, intentar viure un present amb coherència amb el que un sent, pensa i fa.

Des que començareu a la bodega has tengut clar que cercaves vins arrelats a la terra, a Mallorca i a poc a poc has anat dirigint la vinya i el celler cap aquí. Sempre has estat un referent en la recuperació de varietats pròpies, antigues, prefil·loxèriques, no és així?

Més que un referent, simplement sentíem la curiositat per conèixer el patrimoni varietal que tenim a l’illa. Per això el 2006 començàrem la nostra pròpia experimentació amb varietats minoritàries per conèixer-les i poder valorar el seu potencial agronòmic i enològic. Trobarem que algunes de les varietats s’adaptaven bé a les nostres terres: ja hi estaven adaptades, eren de cicle llarg i ens donaven vins més frescos i equilibrats. I varem tenir la sort que a lany 2017 es va autoritzar la varietat escursac que ens agrada molt, per la qual cosa decidirem apostar per ella i començàrem a refondre part de les vinyes on teníem varietats internacionals i canviar-les per l’escursac i d’altres locals. Fa anys que feim feina en aquest sentit.

Ara aprofundeixes en una via menys intervencionista en la manera d’elaborar els vins. Et decantes pels vins ancestrals i naturals. Que aporta als teus vins aquesta manera de fer feina i quins vins n’obtens?

Són vins procedents de vinyes ecològiques elaborats amb varietats locals, seguint un sistema de vinificació amb mínima intervenció, cercant l’essència de cada varietat, cada anyada. vins nets, sincers, frescos, i lliures, capaços de transmetre un territori, un patrimoni, una cultura. Neixen amb la intenció de transportar al consumidor al lloc on han estat elaborats.

Avior d'Escursac, un dels vins del projecte més personals de Caty Ribot

!--akiadsense-->

Has aconseguit teixir una xarxa de “col·laboradors”, de gent que creu en tu i amb els vins de Galmés i Ribot i els distribueix i els ven i els ofereix a ca seva com un producte molt especial, molt valuós, un tresor per aquells que ho saben apreciar. Hi deu haver pocs vins tan ben considerats, aquí a Mallorca. Quina valoració en fas d’aquest respecte per tu i el teu producte?

Estic molt agraïda a tota la gent que m’ha ajudat, que ha estat i està al meu costat dins aquest camí de recerca i creació. Qui ha vengut al celler ha tastat els vins hi ha connectat i ha decidit apostar per ells, representar-los tant a Mallorca com a fora de l’illa als restaurants i botigues, que també hi han confiat i han decidit donar-los a conèixer, únicament puc donar les gràcies.

O poc et conec o se cert que estau treballant en un altre projecte. Ens podries avançar cap on tirau, en que feis feina?

Seguim amb el mateix projecte, per lany 2021 tenim pensat una nova plantació de 2 hectàrees de varietats locals una finca que arrancàrem fa uns anys on tenim plantat la varietat cabernet, tenim pensat de sembrar-hi escursac, callet i callet negrella que pareix que s’autoritzara daquí poc i seguir refonent anualment un percentatge de les vinyes de cabernet i fer el canvi cap a escursac. És un camí llarg i no ens podem aturar .

Enguany la crisi de la COVID ens ha canviat la vida a tots. L’ha canviada també a Galmés i Ribot? Com creus que serà enguany, l’anyada, la verema, el vi? Ens en sortirem?

Ara intentam d’organitzar la verema, que d’aquí a ben poc ja ens trobarem endinsats dins la campanya 2020. Serà una collita diferent, la Covid ens ha aturat i ens ha obligat a reflexionar. Normalment la majoria de referències s’esgotaven a finals d’agost i el nostre mal de cap era repartir les darreres caixes perquè ningú quedàs descontent. Enguany és diferent malgrat hagi incrementat el consum de vi a casa gran part de la producció, la seva sortida, anava orientada a la restauració de l’illa. Amb la crisi hem perdut uns mesos importants de venda, fet que ens du a un replantejament d’una altra realitat. No arribarem on havíem previst a inici dany però ben segur en sortiran coses bones. La crisi ens està ensenyant a ser flexibles i adaptar-nos als canvis amb coratge i optimisme, de ben segur que en sortirem!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa