Balears Vadevi
Balears participa al 8è Congrés de Cooperatives Agro-alimentaries a Toledo

Representants de cooperatives agroalimentàries de les quatre Illes Balears han acudit a Toledo per assistir al VIII Congrés de Cooperatives Agro-alimentàries que ha tingut lloc aquests dies 30 de juny i 1 de juliol.

La delegació ha estat formada pels cooperativistes Santiago Tadeo, gerent de COINGA; Miquel Gual, gerent de la cooperativa Camp Mallorquí i la Cooperativa Agrícola de Sóller; Isabel Mª Vicens, gerent de Agromallorca SAT; José Mayans de Agroeivissa S. Coop.; Margalida Seguí de SON JOVER SAT; i Marcos Ribas president de la Cooperativa del Camp de Formentera i Irene Viseras, responsable del gabinet de comunicació de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears.

Amb ells, la presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, Jerònima Bonafé, Fernando Fernández, Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural; Juan Mari Guasch, director insular del Medi rural i Marí del Consell d’Eivissa i Mª Francisca Parets, directora gerent de cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears.

Bonafé comentava que “des de l’últim Congrés que es va celebrar en 2015, la situació del sector ha estat influïda per realitats com la COVID, ara les conseqüències de la guerra, que més que mai fa que ens hàgim de plantejar un futur sostenible i sobretot, en comú a través de les organitzacions cooperatives i SATs. És una gran oportunitat per a compartir experiències i abordar en comú els reptes del sector agroalimentari d’Illes Balears amb altres federacions”, apuntava la presidenta.

Exposició de productes cooperatius

Durant el VIII Congrés Cooperatives Agro-alimentàries de España, sota el lema “Cooperatives, junts cap a un futur sostenible”, en una sala del Auditorium el Greco de Toledo s’ha exposat una natura morta amb productes cooperatius.

En concret, la representació d’Illes Balears ha estat molt completa amb els següents productes: ametlla de la Cooperativa Sant Antoni d’Eivissa, tomàtiga de ramellet, el gaspatxo de tomàtiga de ramellet, el kètchup forqueta o la confitura de tomàtiga de ramellet de Agromallorca SAT; formatges de Son Jover SAT; ametlles de la cooperativa Camp Mallorquí; oli, olives, confitures de la cooperativa Agrícola Sant Bartomeu de Sóller; confitura d’albercoc i de magrana de la cooperativa agrícola de Porreres i formatge curat i semicurat de Coinga.

Projectes d’innovació exposats en el Congrés

En el marc del Congrés s’ha pogut visitar una exposició amb els projectes d’innovació en els quals hi participen les cooperatives de l’Estat, i els assistents han pogut conèixer el projecte PLOUTOS emmarcat dins Horitzó 2020 en el qual estan treballant Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears juntament amb Agromallorca SAT i AnySolution per a definir nous models d’agricultura de precisió.

Al llarg de les dues jornades han participat autoritats de l’àmbit agroalimentari i polític, europeu, nacional i regional amb els quals els cooperativistes han tingut l’oportunitat de conversar. El comissari d’Agricultura i vicepresident de la Comissió Europea, Janus Wojciechowski, que per problemes d’agenda no ha pogut assistir de manera presencial ha intervingut a l’inici del Congrés, i posteriorment el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas i el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, han participat en l’acte inaugural.

Jerònima Bonafé i l’aposta per l’equitat

Durant la intervenció del Ministre ha posat en valor la importància del relleu generacional i de la incorporació de la dona en Consells Rectors, destacant el treball que porta fent de Jerònima Bonafé, secretària del Consell Rector de Cooperativas Agro-alimentarias de España i presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, per a aconseguir la representació equitativa en les cooperatives.

En l’última sessió s’ha donat a conèixer el Pla Estratègic del Cooperativisme Agroalimentari, PECOOP. Jerònima Bonafé, presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears ha moderat la ponència de Gabriel Trenzado titulada “La cooperativa agroalimentària de 2030″ i s’ha presentat la marca Producte Cooperatiu.

Aquest VIII Congrés ha permès a Cooperatives Agro-alimentàries definir un full de ruta per als pròxims anys que orienti al cooperativisme agroalimentari, als socis i sòcies en el nou i complex escenari que ve per davant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa