Balears Vadevi
La caiguda del turisme passa factura a les vendes del Vi de la Terra Illa de Menorca
La pandèmia ha fet incrementat en un 12% l'estoc de vi als cellers
La pandèmia ha fet incrementat en un 12% l’estoc de vi als cellers | D.B

!--akiadsense-->

Els efectes de la pandèmia damunt el turisme van perjudicar al 2020 el sector vitivinícola menorquí amb una davallada del 23,5 % de les xifres de comercialització de vi de Menorca durant el 2020 segons dades ofertes pel Departament d’Economia i Territori del Consell Insular de Menorca. Una caiguda que representa la pèrdua d’un 20,4% de la facturació dels nous cellers que comercialitzen amb la marca Vi de la Terra Illa de Menorca, a més a més d’haver provocat un problema amb l’emmagatzematge. La disminució de l’arribada de turistes a l’illa i el conseqüent tancament del sector de la restauració van ser els causants directes d’aquesta baixada de les ventes que es van quedar en els 997 hectolitres i una xifra de facturació de poc més d’un milió d’euros. També va caure l’exportació encara que siguin xifres gairebé insignificants perquè més del 95 per cent del vi de Menorca es comercialitza a les Balears i especialment dins Menorca. Per tipologies, el vi blanc va tornar a ser el més venut amb 626 hectolitres, seguit del negre amb 211hl i el rosat, amb 160hl. Curiosament, la caiguda de les ventes del rosat ha sigut només de quasi l’1% mentre que la davallada de les ventes del negre ha sigut del 46%.

Des de l’Associació de Productors de Vi de Menorca, el seu president Xavi Solano explica que la Covid-19 ha interromput la bona marxa que estava tenint el sector amb un creixement de la superfície de vinya en producció però que confia que la recuperació de l’activitat turística permetrà un millor futur. “Ha sigut com si retrocedíssim més de cinc anys enrere tot i que el que notem una major sensibilitat cap al producte local per part del consumidor menorquí, que és qui va respondre en primer moment i va consumir-lo a casa”. Malgrat tot, afegeix, “s’han de seguir fent esforços per tal que es valori com el gran producte que és sense res a envejar a d’altres vins d’arreu del país” afegeix Solano.

Més stock

El tancament de les vies de comercialització habituals ha generat irremeiablement una pujada del 12 per cent de l’estoc de vi als cellers fins als 2,5 milions de litres, que té la seva derivada en un augment de la ràtio de producció versus la comercialització en el sentit que per cada 1,43 litres de vi produït, només s’ha pogut comercialitzar un litre. Per tal de donar sortida, una de les mesures que van prendre els cellers de manera mancomunada l’any passat va ser la donació al Banc dels Aliments del vi jove produït per tal d’evitar que es pogués malmetre i amb la voluntat de contribuir solidàriament al moment que s’estava vivint en aquells moments.

Superfície plantada

El que no para de créixer és la superfície de vinya plantada a Menorca que de 2019 a 2020 ho ha fet un 20 per cent més, amb 16 viticultors actius segons les dades del Institut de Qualitat Agroalimentària de les Illes Balears. Unes xifres que també creixen en producció de raïm, especialment el blanc va augmentar un 18 per cent fins a les 109 tones mentre que el negre va davallar un 2 per cent, quedant-se en 114 tones. Pel que fa a les dades d’elaboració de Vi de la Terra Illa de Menorca arriben als 142.600 litres, una xifra rècord que va camí de duplicar el que passava tan sols fa una dècada a la nostra illa amb una tendència creixent en quant al vi blanc però especialment del rosat, que tot i que en xifres absolutes és menor, suposa un augment de producció del 2020 respecte el 2019 d’un 13 per cent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa