Balears Vadevi
Cinc llibres de vi que no us podeu perdre

La literatura sobre el vi és abundant però els que he triat figuraran a qualsevol llista que trobeu al respecte,” diu Antoni Bennàssar, president de la DO Pla i Llevant i entés en aquest món del vi, Benn“assar adverteix que la selecció no és exhaustiva però si molt representativa del que es pot trobar a qualsevol llista que puguem trobar.

Aquesta tria és el blè de l’article que ha publicat aquesta setmana el suplement cultural Bellver, que edita Diario de Mallorca. Recull referents inevitables i prescriptors amb milers de seguidors arreu del món globalitzat de les comunicacions. I són una mostra que servirà per aquells que s’acosten al món del vi des qualsevol edat o coneixement previ.

Obre la selecció amb el llibre de Ferran Centelles https://vadevi.elmon.cat/actualitat/ferran-centelles-i-el-misteri-de-la-botella-18-41807/?amp, un dels sommeliers amb més presència i reconeixement en aquest moment, “La botella 18. Catar un vino único a hombros de gigantes”, d’Ediciones Dionisiácas, basat en personatges lligats al món del vi provinents de la literatura, el cinema, la restauració, la comunicació. “Un llibre molt atractiu i dinàmic”, diu Bennàssar.

Meritxell Falgueres, sommelier i experta en comunicacio amb el vi a les venes des de fa cinc generacions, firma Di Vi Na Ment https://vadevi.elmon.cat/actualitat/divinament-de-meritxell-falgueras-millor-llibre-deducacio-vinicola-del-mon-38340/?amp, un llibre que diu Ben“assar és aposta per aquells que necessiten des fer-s’en dels prejudicis que allunyen els que s’inicien en el món de vi. Desenfadat i amb un llenguatge proper i i dinàmic és la lectura adient per conèixer moltes possibilitats de maridatges i experiències a través dels sentits. A més, inclou referències als vins mallorquins de les DO Binissalem i Pla i Llevant, que funcionen com una magnífica promoció.

En tercera posició Toni Bennàssar situa “Comprender el vino. Casi todo lo que aún no te habían contado de los vinos españoles”, de Pedro Ballesteros Torres. Ja podeu veure en un títol molt explícit, que recorre la geografia espanyola, en l’espai i en el temps. L’autor, Master of Wine, dedica la seva vida a difondre els seus coneixements a través no tan sols de llibres com aquest si no també de conferències i intervencions als més prestigiosos forums especialitzats. Aporta, també, informació de gran interés sobre clima, , composició de terres, accidents orogràfics i història i com tot plegat pot incidir en e cultiu de la vinya i l’elaboració del vi.

Josep Roca, que no necessita presentació, és autor juntament amb Inma Puig, de “Tras las viñas. Un viaje al alma de los vinos”, editat per Debate. Així enunciat ja es veu que “és un llibre escrit per fomentar la cultura del vi en conèixer de primera mà el pensament, la feina i les emocioins de les persones que viuen dia a dia, hora a hora la vida de les seves vinyes i cellers”, diu Bennàssar. Els autors han viatjar recorregeuent una dotzena de cellers de distints països productors el que el converteix també en un interessant llibre de viatges.

“Experto en vinos en 24 horas, de Jancis Robinson, tanca la selecció d’Antoni Bennàssar. Toca tots els aspectes “bàsics” per aquells que frissen de fer-se una idèa de què parlam quan parlam de vi i de els experiències que ens proporciona. Diu Bennàssar que el recomana no tant pel plantejament, que pot inspirar certa desconfiança inicial, com pel fet que el firma una autoritat absoluta en el món del vi. Recull els conceptes bàscis i especialment interessant, per Bennàssar, són els capítols que dedica al tast i al maridatge.

Suscrivim la recomanació d’aquesta llista que troba, d’alguna manera, un llibre per a cada tipus de lector, des del que s’inicia ara al que ja és bon coneixedor del món del vi. Ara, el que cal és trobar una estona per llegir-los.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa