Balears Vadevi
Prop de cinc milions en ajudes per al sector agrari i ramader de Balears

El sector agrari i ramader de les Balears rebrà 4.736.318,05 euros a través de la Conferència Sectorial d’Agricultura i Desenvolupament Rural. La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha participat de la reunió, que s’ha celebrat aquest dimecres horabaixa per videoconferència, i que ha estat presidida pel ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas.

Dels 4,7 milions d’euros, poc més de dos milions es corresponen a la participació financera de l’Administració General de l’Estat als programes de desenvolupament rural. El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació augmenta el cofinançament als PDR i les Balears rebran 740.117,90 euros més que en l’anterior Conferència Sectorial.

La Consellera de la Concha durant la videoconferència | CAIB

Una altra de les partides importants és la que fa referència a l’ajuda excepcional d’adaptació per a compensar les dificultats econòmiques derivades del conflicte a Ucraïna en determinats sectors agraris. Es tracta d’1.180.909 euros, que es destinaran a ajudes per a explotacions de vacum, oví, caprí i avícola de carn, de conills i citrícoles.

Les Balears també rebran 720.431 euros del programa escolar de consum de fruites, hortalisses i llet. L’import s’adjudica a les comunitats autònomes en funció del criteri d’alumnes de 6 a 10 anys.

Una altra de les quanties importants fa referència a la prevenció i lluita contra plagues per un import de 604.901,48 euros. Les Balears són la quarta comunitat autònoma que més fons reben, en part, per la Xylella fastidiosa.

En relació amb l’ordenació i foment de la millora ramadera i conservació de la biodiversitat, en concret, al suport a les races autòctones, les Balears rebran 126.999,95 euros, el 9,03% dels fons totals disponibles. Les illes són, de fet, la cinquena comunitat autònoma, juntament amb Castella i Lleó i les Canàries, que més fons rep per aquesta línia. No obstant això, des de la conselleria se suplementa amb altres 50.000 euros per a poder cobrir totes les demandes.

En relació a la línia del control lleter, també de foment de la millora ramadera, es rebran 16.914 euros. Per la línia que fa referència al foment de l’apicultura, es rebran 17.691,83 euros, i per la de programes estatals d’eradicació de malalties animals, 7.689,90 euros. Es tracta d’una quantitat molt petita perquè a les Balears no hi ha cap malaltia de sacrifici obligatori activa. Aquesta línia és, sobretot, per a les indemnitzacions per sacrifici obligatori per tuberculosi, brucel·losi, grip aviària, etc. En el cas d’aquestes malalties a les Balears, es fan els controls, però no existeixen focus actualment.

D’altra banda, en la Conferència Sectorial de Pesca, s’ha informat que les Balears rebran 1.389.536,78 euros en concepte de les ajudes per a les aturades temporals de l’arrossegament del 2022 en el Mediterrani.

Vaques pasturant a Menorca | COINGA

1,5 milions d’euros per als productors de llet

El govern espanyol va articular una ajuda als productors de llet, ja que és un dels sectors que s’ha vist més afectat per l’increment dels costos pel preu de l’electricitat, els pinsos de l’alimentació animal i els combustibles provocat per la invasió russa a Ucraïna.

Els productors de llet de les Balears, tant de boví, com d’oví i caprí, rebran 1.560.640,36 euros les properes setmanes. Se’n beneficiaran a les illes un total de 142 explotacions ramaderes de llet. L’ajuda consistia en una quantitat fixa per animal, en funció del nombre d’animals de l’explotació. En el cas de les Balears, les explotacions de vaques de llet rebran, de mitjana, 13.954 euros; i les explotacions, en general, 10.990 euros.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa