Balears Vadevi
Comença la vaccinació per aïllar el focus de llengua blava

Comença la campanya d’immunització de la cabana a les finques de la comarca afectada pel brot de llengua blava, per aïllar el focus. Principalment al nord de Mallorca. Ara mateix es té constància d’una vintena de casos, majoritàriament ovelles, i n’hi ha quatre més en estudi. Després se seguirà amb les explotacions que tenen sortida comercial de la resta de l’illa, per evitar la paralització de l’activitat. I finalment amb la resta de guardes.

Se calcula que en aquesta campanya, que s’allargarà previsiblement fins a la tardor, s’administren les cinc centes mil dosis arribades a l’illa des d’Extremadura i abastarà una cabana de 208.000 ovelles i 22.500 vaques, més els animals de reposició. Hi ha una feinada per organitzar la logística d’aquesta vacunació, que va a càrrec del servei de Millora Agrària (SEMILLA). Els encarregats d’administrar el vaccí serán els manescals de les Associacions de Defensa Sanitària (ADS). La conselleria ha reforçat la plantilla de professionals amb 9 manescals i auxiliars i un coordinador de la campanya.

Una logística que té en compte les característiques del vacci i els professionals de sanitat animal per inmunitzar el bestiar/CAIB

La BLUEVAC BTV 4 s’ha de conservar a una temperatura d’entre 2 i 8 graus centígrads, ara en ple estiu, fet que complica la logística d’una campanya que ha d’immunitzar tots els remugants de Mallorca per a garantir que no s’estén la passa de llengua blava. A les ovelles basta posar-lis una dosi, però a les vaques hauran de ser dues. De moment les finques afectades están controlades amb mesures sanitàries estrictes que passen per l’aïllament del bestiar i la fumigació de les instal·lacions.

208.000 ovelles hauran de ser vacunades a Mallorca contra la llengua blava/CAIB

Des de la conselleria insisteixen a recordar que la llengua blava no és una zoonosi, el que vol dir que no afecta les persones. I que el consum de carn i de llet d’ovelles i vaques tés sanitàriament tan segur com sempre.
Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa