Balears Vadevi
Comencen les matances casolanes de porcs i els controls de la triquinosi

Les matances o el sacrifici de porcs i el consum de la seva carn són activitats tradicionals i àmpliament arrelades a les Illes Balears que mantenen un interès social i cultural indubtable. Amb motiu de la proximitat de la campanya de matances domiciliàries de porcs, que comença aquest 1 de novembre, i amb la finalitat d’oferir informació extensa, clara i accessible, la Direcció General de Salut Pública i Participació ha actualitzat la pàgina web amb continguts específics dirigits tant als ajuntaments —que són els responsables d’organitzar-les— com als ciutadans particulars. L’objectiu de la campanya, protegir la salut de la població i prevenir zoonosis derivades, entre les quals destaca la triquinosi.

El porc negre que es cria en règim extensiu, viu de prop la crisi de la pujada dels preus de producció | CAIB

Per un consum segur de la carn de porc

Així, la web que ha actualitzat el Servei de Seguretat Alimentària s’estructura en diversos apartats amb dades pràctiques sobre la durada i la finalitat de la campanya, amb informació sobre la triquinosi i les mesures preventives de bioseguretat per evitar-la, i amb recomanacions de consum segur.

Un consum familiar directe

També s’hi inclou un espai on es relaciona la normativa d’aplicació, instruccions per a la presa de mostres i un apartat sobre veterinaris col·laboradors de la campanya. Per exemple, es recorda que els productes resultants de la matança, així com la carn que se n’obté, s’han de destinar al consum familiar directe i, consegüentment, està prohibit vendre’ls, tant frescs com curats.

Per tant, no es poden destinar les canals, l’especejament, els embotits i les vísceres d’aquests porcs, frescs, cuits o curats al proveïment de carnisseries, indústries càrnies, establiments de menjars preparats ni, en general, a la venda directa al públic.

I això vol dir que el sacrifici ha d’estar organitzat per persones titulars d’una explotació ramadera, a la qual pertanyi l’animal sacrificat, i que aquest ha arribat a l’explotació com a mínim un mes abans de la data del sacrifici. El nombre de porcs que se sacrifiquin per cada família ha de ser només el necessari per satisfer-ne les necessitats de consum, tenint en compte les condicions que s’estableixen en la normativa de les explotacions ramaderes.

Obligació d’informar el ciutadà

La web disposa d’una secció específica dirigida als ajuntaments, els quals són els responsables d’autoritzar o no la campanya, d’organitzar-la i desenvolupar-la, d’informar la població de l’obligació de fer el diagnòstic de triquina i de la resta d’aspectes que es recullen en la normativa, així com de comunicar a la Direcció General de Salut Pública i Participació les condicions de la campanya.

La campanya va de l’1 de novembre al 31 de març. Durant la campanya 2021-2022, a les Illes Balears només es va comunicar la presa de 265 mostres de porcs (15 més que la campanya anterior) per determinar-hi la presència de triquina, i totes van donar un resultat negatiu.

La informació es pot trobar en aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa