Balears Vadevi
Cooperatives de Balears alerten de l’abandó d’explotacions ramaderes

Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears està detectant mostres de reducció i abandó de l’activitat agrària en les explotacions ramaderes de les illes.

Jerònima Bonafé, presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears explica que “les escasses i la disparitat de precipitacions en les diferents zones de les illes, unides a les altes temperatures, venen a sumar-se a un escenari molt complicat marcat per augment de preus de l’energia, els inputs i els costos de producció en general”. I continuava: “Els nostres ramaders socis estan reduint el nombre de caps de bestiar per a intentar estalviar costos. Aquesta realitat implica moltes dificultats per a la supervivència de les explotacions. Més si cap a Illes Balears”.

Foto: Cooperatives- Agroalimentàries Illes Balears

“D’acord amb els pronòstics, fins a la segona setmana de novembre no es preveuen pluges. Les pastures estan sofrint estrès hídric. No creixen les plantes de farratge i les collites es veuen afectades. La ramaderia extensiva, que suposa una opció més sostenible i respectuosa amb el mitjà, s’està veient especialment afectada per la situació actual.”

En el marc del Consell Agrari Interinsular que se celebrarà en uns dies, Cooperatives Agro-alimentàries demanarà que es contemplin ajudes al transport, als pinsos, dos dels aspectes que actualment manquen de compensacions del REIB.

“El manteniment de les explotacions agràries és imprescindible per a assegurar el subministrament d’aliments, però també per la seva contribució a la conservació del territori, al paisatge, al mitjà i la biodiversitat. A més, l’agricultura i la ramaderia d’Illes Balears repercuteixen positivament en la resta d’activitats econòmiques i en el benestar social”, recorda Bonafé.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa