Balears Vadevi
Cooperatives celebren l’aprovació de la nova llei marc al Parlament

El Parlament de les Illes Balears sancionava ahir la nova Llei de Cooperatives que adapta la normativa en l’actualitat i a les necessitats del sector d’avui. Diuen des de l’organització de cooperatives de les Illes Balears recorden que “renovar-la va prendre força a principis del passat estiu de 2022”, quan es va impulsar el treball de coordinació, consulta i proposta de les organitzacions de cooperatives i de les mateixes cooperatives, gràcies a l’assessorament jurídic de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.

Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears és una de les organitzacions que ha participat en el debat d’aprovació de la nova llei de cooperatives, després de 20 anys de vigor de la Llei 1/ 2003. Segons Jerònima Bonafé, presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears i presidenta de la Federació de Cooperatives d’Illes Balears “hem estat treballant perquè recollissin totes les propostes en un marc de consens i cooperació perquè la nova llei suposi un nou impuls per al sector cooperatiu, donant així cohesió a la diversitat del món cooperatiu”. “Des de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears volem agrair als partits polítics amb seu parlamentària en favor de la nova llei, i a l’esperit de consens perquè avui es pugui aprovar amb una àmplia majoria”.

Els principals eixos que articulen aquesta nova llei es basen a fomentar i enfortir la fórmula cooperativa, facilitar el funcionament empresarial i adequar les cooperatives a les noves tecnologies. A més, afavoreix la inter cooperació, reforça les vies de finançament i incorpora la perspectiva de gènere en l’articulat de la llei.

Les cooperatives agràries, un gran pes en el sector

“Les cooperatives agràries es converteixen a més, gràcies a aquesta nova llei, en comunitats energètiques de l’àmbit rural”, afegeix Bonafé.

Així mateix, la nova normativa aplega en un text únic tot el marc jurídic cooperatiu, tant de les societats cooperatives en general, com de les microcooperatives en particular, que queden subsumides dins del nou articulat.

Un altre aspecte que introdueix aquesta nova llei són les reformes necessàries per a aconseguir un règim jurídic modern, clar i flexible, que tingui en compte les exigències actuals i futures, i que enforteixi la fórmula societària cooperativa com a eina eficaç de creació de llocs de treball estable i de qualitat, arrelats en el territori.

El Consell de Mallorca manté linees d’ajut i incentiu a les cooperatives

El conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, ha valorat de manera “molt positiva” la nova Llei de Cooperatives que ha aprovat el Parlament. Una Llei,  ha dit Alzamora, que contribuirà a “enfortir l’economia social i solidària”. A més, segons el conseller, “en el procés de transformació i canvi de model, l’economia social juga un paper clau”. Segons Alzamora, “a Mallorca, l’economia social i solidària és un moviment en procés de consolidació, tot i que hem de reconèixer que està menys consolidat que a altres zones de l’estat”. Per això, ha dit, “la nova llei serà un revulsiu important”.

Precisament el departament que lidera Alzamora a la institució insular  mantindrà les diferents línies d’ajudes per consolidar projectes d’economia social i solidària mitjançant un pla específic. Aquesta és una de les línies d’ajudes més importants del Consell de Mallorca i que aprofitarà per incentivar Inversions que no només repercutiran en aquestes empreses i entitats, sinó que a més incidiran directament en el conjunt de la societat.

En la darrera convocatòria, una vintena d’entitats i empreses socials de Mallorca han estat beneficiaries d’un paquet extraordinari d’ajudes impulsades pel Departament de Promoció Econòmica  i Desenvolupament Local del Consell de Mallorca destinat a consolidar projectes d’economia social i solidària que conjuguen l’activitat econòmica, arrelament local i transformació social”. Tot, ha assegurat Alzamora, “a partir d’una economia centrada en la sostenibilitat i generadora de riquesa compartides”. Segons el conseller, “les cooperatives són un bon exemple de la transformació social des de l’àmbit local”.

En aquest sentit, el conseller ha destacat que a Mallorca existeixen moltes iniciatives d’economia social, “a les quals volem donar un impuls perquè són aliades en la transformació a un model econòmic més just, resilient i sostenible que volem liderar”. Per això, ha assegurat,  “des del Consell destinam més recursos a ajudar els projectes empresarials que afavoreixen el desenvolupament local i que a més ho fan amb valors socials, ecològics i ètics siguin més potents i competitius”.

Agricultura amb les Cooperatives

La consellera d’Agricultura, Mae de la Concha saludava des de les xarxes socials l’aprovació d’aquesta nova llei i felicitava els membres de la família de les cooperatives agroalimentàries, de les quals parla com una part indispensable del patrimoni del sector primari.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa