Balears Vadevi
Creix un 72% el pressupost d’Agricultura en tres anys

El pressupost ordinari de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació incrementarà fins als 65.087.667 euros aquest pròxim 2023. Un creixement continuat per quart any consecutiu i que suposa uns sis milions més (un 10%) que el 2022 i que es calcula un 72% superior al de 2020. A més a més, el Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears, FOGAIBA, gestionarà fins a 100 milions d’euros, 87 dels quals estaran destinats només a ajudes.

L’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera (IRFAP), antic SEMILLA, gestionarà per la seva banda fins a 8,5 milions d’euros, amb 1 milió destinat a inversions. Segons la consellera Mae de la Concha, que aquest dijous ha presentat els números de la conselleria a la Comissió d’Hisenda i Pressuposts del Parlament de les Illes Balears, aquestes xifres “demostren que estem donant cada vegada més pes al sector primari i agroalimentari en l’economia i fent que creixi”. “Aquests comptes afavoreixen el relleu generacional, donen futur al sector i l’enforteixen de cara a la nova PAC, que, a la fi, compensarà els sobrecosts per la insularitat a les Illes”, afegia la consellera.

Com a complement a les inversions, també preveuen durant el 2023 el cobriment d’unes 30 places entre les diferents àrees de la conselleria per reforçar serveis com la resolució d’ajudes, la vigilància de reserves marines, la recerca en l’àmbit agroalimentari i pesquer, o la inspecció de fraus en matèria agroalimentària, entre d’altres.

Pressupost detallat per partides

Per àrees, la direcció general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, augmenta el pressupost en un 4,6% respecte del 2022. Passa dels 49,5 als 54,1 milions d’euros. En agricultura i ramaderia el pressupost augmenta en gairebé dos milions d’euros. Es destinarà, entre d’altres, als programes de millora de la producció i de les explotacions per complir amb les exigències de sanitat vegetal i animal, les bones pràctiques mediambientals i pel benestar animal. Es destinaran 700.000 euros a l’escorxador de Manacor i també està prevista la tercera i darrera campanya de vaccinació del bestiar oví i boví contra la llengua blava. També es destinaran fons a la prevenció, lluita i controls de plagues, amb especial atenció al pla de contenció de la Xylella. Els serveis d’Agricultura i de Ramaderia es reforçaran el 2023 amb el cobriment de 5 places de personal.

Pel que fa a les infraestructures de regadius amb aigües regenerades, el pressupost augmenta en gairebé tres milions d’euros. Es destinaran a: cofinançar els projectes amb els fons Next Generation de les obres de Porreres i Formentera, amb 1,2 milions d’euros; a la nova bassa de reg de Sant Lluís, a Menorca, amb 1,4 milions, i un milió d’euros més per al manteniment de les 16 infraestructures de regadiu actives, que durant aquesta legislatura s’han posat a punt després d’haver estat inutilitzades durant anys. També estan previstes obres al sud de Mallorca (la interconnexió entre Sant Jordi, Llucmajor i Campos) i a l’EDAR de Sóller per poder tenir reg agrícola amb aigües regenerades. El servei de Desenvolupament Rural es reforçarà el 2023 amb el cobriment d’una plaça que es destinarà precisament a gestionar aquests projectes de regadius.

Pel que fa a la direcció general de Pesca i Medi Marí, el pressupost puja fins als 2,84 milions d’euros, 375.000 més que el 2022. El 2023 s’instal·laran les darreres ‘caixes verdes’ a les embarcacions professionals de pesca artesanal. Es tracta d’una cinquantena de dispositius que s’han de col·locar a les barques de Palma, Andratx, Sóller i Migjorn de Mallorca. Aquesta direcció general augmenta també el programa destinat a la vigilància de les reserves marines d’interès pesquer, que l’any que ve comptarà amb dues noves reserves als illots de Ponent d’Eivissa (la de Ses Bledes i la d’Es Vedrans). Pel que fa al personal, el 2023 es cobriran dues places de vigilants de reserva per a l’illa d’Eivissa i tres a l’illa de Mallorca, una d’elles de patró d’embarcació.

Sobirania Alimentària, 150.000 euros més

En relació amb la direcció general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, el seu pressupost augmenta en 150.000 euros, fins a arribar als 1,5 milions en total. Està previst el reforç amb dues noves places del servei d’inspecció de l’Institut de Qualitat Agroalimentària (IQUA), ja que aquest és clau per al seguiment i compliment de la nova Llei de la Cadena Alimentària. Es destinaran un total de 580.000 euros al programa de Polítiques Alimentàries, que inclou entre altres mesures una nova campanya de promoció del producte local i de temporada, una altra campanya de promoció als mercats, l’assistència a fires com Horeca Mallorca, FENAVIN i Barcelona Wine Week, i la participació a Horeca Menorca i Horeca Eivissa.

100 milions per la gestió de la nova PAC

El FOGAIBA comptarà amb gairebé 100 milions d’euros per a gestionar la nova PAC, el nou PDR i les darreres línies del període actual. La consellera ha destacat que des del 2015, el FOGAIBA ha atorgat més de 350 milions d’euros en ajudes, més de 200 milions d’euros des del 2019. El pressupost de les ajudes CAIB i les d’Estat augmenten en 2,1 milions d’euros, i passa dels 1,9 milions d’euros als 4,2 milions d’euros. També pugen les ajudes a la pesca, dels 2,3 als 4,2 milions d’euros. Les ajudes d’Organització Comú de Mercats (OCM) es mantenen igual que el 2022, amb 4,2 milions d’euros. El FOGAIBA destina 20 milions d’euros al nou Programa de Desenvolupament Rural (PDR) i comptarà amb gairebé 1,5 milions d’euros del PDR actual en ajudes pendents de resoldre. En relació amb la nova PAC, la consellera ha posat d’exemple el que s’estima que rebrà el sector de pagament bàsic. Només per aquest concepte es passarà dels 14,4 milions d’euros als 23 milions d’euros, un 60% més del que el sector agrari illenc percebia fins ara. A més, també s’han d’incloure 20,3 milions d’euros de romanents. El FOGAIBA comptarà amb un total d’11 persones més el 2023 per a la gestió i agilització de les diferents ajudes.

L’IRFAP, abans SEMILLA, gestionarà un total de 8,5 milions d’euros, amb més d’un milió per a inversions. L’IRFAP es centrarà el 2023 en esdevenir un centre de referència en recerca i investigació en sector primari, agroalimentari i pesquer, així com transferir informació al sector per a que sigui més resilient i productiu de cara al futur. Aquesta aposta de la conselleria és especialment important en un moment de canvi climàtic irrefrenable, en el que el camp i la mar sempre han estat sensibles als canvis. Un dels projectes que es durà a terme el 2023 és l’estudi i programa d’adaptació dels cultius llenyosos (vinya, ametller i garrover) als efectes del canvi climàtic a les Illes Balears, que comptarà amb un pressupost pel 2023 de 175.000 euros. També està previst l’estudi per a la preservació i el programa de recuperació d’abella autòctona per a la cria i selecció de reines de les Illes Balears, amb un pressupost pel 2023 de 250.000 euros.

La conselleria, a més, comptarà el 2023 amb gairebé 10 milions d’euros provinents de l’Impost del Turisme Sostenible (ITS) per a inversions en la modernització i adaptació al canvi climàtic de les explotacions agràries, ajudes per al manteniment del paisatge agrari i de suport a l’agricultura de muntanya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa