Balears Vadevi
Creix un 10% la producció ecològica a les Illes Balears

La producció ecològica continua en línia creixent a les Illes Balears. En el tancament de l’exercici 2023, comparativament amb dades de 2022, es confirma un creixement del 10%. El Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica (CBPAE) ha donat a conèixer aquest dijous les dades que confirmen que “s’ha fet un treball intens” en benefici de l’ecològic, “un sector que fa trenta anys sonava com una cosa molt llunyana i que avui és una realitat que creix any rere any a les Illes Balears”, com apuntava Francesc Llompart, president de l’entitat.

Entrant al detall de les dades, han compartit que el 2023 s’ha produït un creixement de superfície agrària inscrita en producció ecològica, arribant a les 46.845 hectàrees, de les quals 5.887 pertanyen a boscos i recol·lecció silvestre. Cal recordar que les finques públiques del Govern com Aubarca-Es Verger, Planícia, s’Albufera, Son Real o Sa Duaia (recentment llogada a la cooperativa del Llevant) estan inscrites en producció ecològica, sumant un total de 1.856 hectàrees. Així, i segons ha recordat Llompart, “el 20% de la superfície agrària útil de les Balears és ecològica”.

Per sectors

Per sectors, les pastures i farratges sumen 23.224 hectàrees; els cereals i llegums 7.112 ha.; els cultius de fruita seca ocupen 5.060 hectàrees; de guaret i adob verd, 1.645 ha.; olivar, 1703 hectàrees; 370 hectàrees ocupen els cultius de fruites; 239 hectàrees d’hortalisses i tubercles; 90 per a cítrics, 44 de plantes aromàtiques i medicinals i quatre de planters.

Un altre dels cultius que any rere any veu incrementat el seu nombre d’hectàrees és el de la vinya, de fet, més del 50% dels vinyers estan certificats com a ecològic. “En aquest sentit, són un sector capdavanter”, ha subratllat el conseller. Simonet, a més, ha volgut insistir en el valor diferencial del producte ecològic. “Hem d’arribar al consumidor no només com un producte de gran qualitat sinó també com un producte amb valor afegit, amb enormes beneficis mediambientals, que cuida el paisatge i el territori. L’esforç que fan els nostres pagesos ecològics també ha de ser remunerat en conseqüència”.

Des del CBPAE s’ha informat, a més, que durant el 2023 es van fer un total de 1.600 visites per controlar i certificar les activitats dels operadors ecològics. En l’actualitat, el nombre d’operadors inscrits és de 1.258 (885 productors i 373 elaboradors), un 5% més que el 2022.

El conseller Joan Simonet, amb els directors generals Fernando Fernández i Joan Llabrés, juntament amb el president del CBPAE, Francesc Llompart, i membres de l’entitat i pagesos | Foto: CAIB

30 aniversari del CBPAE

El conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, acompanyat dels directors generals d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural i de Qualitat Alimentària i Producte Local, Fernando Fernández i Joan Llabrés, respectivament, ha celebrat, juntament amb el president del CBPAE, Francesc Llompart, i membres de l’entitat i pagesos, el 30è aniversari de la creació d’aquest organisme delegat de control i certificació del producte ecològic.

Un aniversari pel qual s’ha anunciat l’organització d’un festival de música local dedicat a la gastronomia ecològica que se celebrarà a Porreres el pròxim 8 de juny. També s’han previst una sèrie de trobades en les quatre illes entre productors i consumidors que estaran acompanyats de degustacions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa