Balears Vadevi
Un nou dispositiu controlarà les embarcacions de pesca artesanal a les Pitiüses

La consellera d’Agricultura Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha presentat la instal·lació de les caixes verdes a les embarcacions d’arts menors d’Eivissa. Es tracta d’un dispositiu de seguiment que aporta dades que permeten conèixer l’esforç pesquer de les embarcacions i garantir així l’explotació racional dels recursos. La consellera De la Concha ha estat acompanyada del director general de Pesca i Medi Marí, Joan Mercant, el cap de servei de recursos marins, Antoni Grau, i de José Luis Beloso, de l’empresa instal·ladora, Satlink.

Aquests dispositius, que inclouen una placa solar per evitar problemes de connexió, proporcionen dades com la identificació del vaixell, la posició geogràfica, el rumb i la velocitat, i la data i hora de la posició geogràfica. D’aquesta manera, es podrà conèixer la rendibilitat dels caladors, també en les zones protegides, així com el control de l’esforç i els horaris de la flota. La informació serà una eina fonamental per al desenvolupament i l’execució de les polítiques de conservació de recursos i ordenació del sector pesquer. Segons la consellera De la Concha, «aquests dispositius seran molt útils perquè els pescadors es podran distribuir els dies de pesca segons les seves necessitats i tenint en compte la seva estacionalitat».

De les 77 embarcacions d’arts menors del cens d’Eivissa i Formentera, les caixes verdes ja han estat instal·lades a les 22 a les de Formentera i abans de dia 11 de novembre s’hauran instal·lat a totes les d’Eivissa. Abans del 30 de novembre, s’hauran d’haver instal·lat també a les 23 de la Colònia de Sant Jordi, a Mallorca. La Direcció General de Pesca i Medi Marí invertirà 138.000 euros aquest 2021 en les caixes verdes, que no tenen cap cost pels pescadors. Està previst que el 2022 se n’instal·lin 100 més.

Les caixes verdes estan ja en funcionament a Andalusia i Múrcia. A Mallorca es va posar en marxa el 2019 un pla pilot amb la instal·lació d’aquests dispositius a 10 embarcacions del cens de la Reserva Marina de Migjorn i del Parc Nacional de Cabrera.

Les caixes verdes permetran, en el cas d’Eivissa i de Formentera, conèixer el compliment el Pla de Gestió per a la Pesca Professional Artesanal a les Aigües Interiors de les Illes Pitiüses, l’esborrany del qual ha estat també presentat aquest dijous per la consellera i el director general.

Es tracta d’una norma específica per la pesca en els caladors compartits d’Eivissa i de Formentera, que s’ajusta al model d’explotació pesquera de les pitiüses, marcadament estacional i amb una activitat intensa durant els mesos d’estiu i una activitat reduïda durant l’any. Segons Mercant, «les caixes ajudaran a demostrar que amb una reducció d’esforç pesquer, podran intensificar la feina durant l’estiu, què és quan tenen més feina, en definitiva, pescar menys dies i treure més profit». Aquest pla de gestió ha de permetre una activitat pesquera econòmicament més rendible i més sostenible, i també més llibertat d’organització pels pescadors.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa