Balears Vadevi
Balears es blinda davant la prohibició estatal de cremar en sòl rústic

El director insular de Medi Rural i Marí, Joan Marí i tècnics del departament s’han reunit aquesta setmana amb els ajuntaments d’Eivissa per coordinar la resposta, les accions i les instruccions davant la Llei 7/2022, de 8 d’abril de residus i sòls contaminants per a una economia circular, impulsada pel Govern d’Espanya, que prohibeix la crema de restes vegetals en sòl rústic. Aquesta prohibició entrarà en vigor a partir d’aquest diumenge 16 d’octubre data en què, tradicionalment, s’han permès les cremes de restes vegetals, sempre seguint allò que estableix la normativa vigent.

El director insular de Medi Rural i Marí explicava que malgrat haver-hi un acord de la majoria de partits al Congrés dels Diputats perquè les Illes Balears quedin fora d’aquesta prohibició, la tramitació parlamentària durarà encara uns quants mesos, motiu pel qual, encara que ja s’ha anunciat l’aplicació d’aquesta excepció, la mateixa no està vigent. És per això què, de moment, totes les persones que vulguin fer una crema hauran de disposar d’una autorització individualitzada corresponent.

Permeses, per caràcter fitosanitari

Les autoritzacions, com a norma general, s’han de tramitar davant el Consell d’Eivissa, i, tal com disposa la Llei, permetran la crema només a aquelles que afectin restes vegetals d’origen agrari per raons de caràcter fitosanitari que no sigui possible abordar amb un altre tipus de tractament.

Per agilitzar aquests permisos, el Consell d’Eivissa ha editat un formulari per sol·licitar-ho, o bé de manera telemàtica a la pàgina web del Consell o bé presencial demanant cita prèvia. Actualment ja s’estan cursant devers una quinzena de sol·licituds que podrien estar resoltes en qüestió d’hores.

L’interessat haurà d’identificar la parcel·la cadastral, indicar les seves dades de contacte, declarar la plaga i el cultiu afectat. L’autorització tendrà una vigència d’1 any, sempre que es mantinguin les condicions declarades. Així mateix, la crema de restes vegetals també tendran que complir amb tota la normativa de prevenció d’incendis forestals de Medi ambient del Govern Balear.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa