Balears Vadevi
El Giró Negre, ara sí, a la recta final

La tramitació per aconseguir que el Giró Negre sigui considerat varietat de raïm de vinificació autoritzada a les Illes Balears és a punt de finalitzar. Ha començat el termini d’exposició pública de l’ordre que l’autoritzarà i en 15 dies coneixerem si s’han presentat al·legacions a l’esborrany redactat des de la conselleria d’Agricultura. La tramitació, iniciada a proposta de l’IRFAP, (Institut de Recerca i Formació Agrària i Pesquera), adscrit a SEMILLA, per a la inclusió de la varietat autòctona Giró negre, com a varietat autoritzada a les Illes Balears és, per tant, a punt de concloure.

La legislació actual atorga a la Comunitat Autònoma la competència exclusiva en matèria d’agricultura i ramaderia; qualitat, traçabilitat i condicions dels productes agrícoles i ramaders i dels productes alimentaris que se’n deriven. El control en matèria de varietats de raïm de vinificació autoritzades a les Illes Balears es regula mitjançant el Decret 34/2020, de 23 de novembre, pel qual es fixen els principis generals en matèria de control del potencial de producció vitícola, del Registre Vitícola i sobre les declaracions obligatòries en el sector vitivinícola a les Illes Balears. En l’annex 3 s’estableixen les varietats recomanades o autoritzades a les Illes Balears.

Segons el document que ha estat traslladat al Consells Reguladors de les Denominacions d’Origen i les Indicacions Geogràfiques Protegides, per què puguin presentar-hi esmenes en aquesta darrera fase de la tramitació i l’ordre entrarà en vigor l’endemà que s’hagi publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Les plantes durant la tramitació, a les instal·lacions de l’IRFAP/Cedida

L’Institut de Recerca i Formació Agrària i Pesquera (IRFAP) és el departament que ha dut a terme el treball de recerca i recuperació de material vitícola autòcton per incorporar la varietat Giró negre a la família de les autoritzades per la vinificació. La varietat giró negre és similar a la giró ros, però de coloració negre. Han estat més de deu anys de feina, de recerca, i a la fi s’acosta el moment d’afegir-la a la llista de varietats de vinya de vinificació que es poden plantar a les Illes Balears. La finalització del procés és esperada de fa estona pels cellers que en bona part impulsaren aquesta recuperació i que confien poder treballar aviat amb ella.

En el procés de recuperació d’una varietat de conservació, el primer que cal acreditar és el reconeixement de la denominació varietal; és a dir, la seva trajectòria al llarg de la història que n’acrediti l’antiguitat. I és que la Giró és una varietat que ja la coneixia l’Arxiduc Lluís Salvador d’Àustria, que en el seu Die Balearen (1869-1891) la referenciava a l’illa de Mallorca com els “Girons”, de coloració blanca i negre, com a vi de taula o generós. A l’illa de Menorca apareix com a varietat negre, amb una descripció de vi “dolç, molt obscur i fort, de poca producció”. Per a destacar-ne una altra, a l’Anuario Agrícola Mallorquín, de 1877, es cita “en el magnífico <giró> tienen los mallorquines la materia primera para rivalizar”, i també a és Satorras, 1878, que la descrivia com a “variedad rojiza y negra, sumamente aromática y tan azucarada como la anterior”.

Ja sabem, que per poder afegir una varietat a la famosa llista de varietats que es poden plantar a les Illes Balears, cal passar primer per la seva inscripció al Registre de Variedats Comercials, de l’Oficina Espanyola de Varietats Vegetals. Després d’anys d’estudis previs, l’IRFAP sol·licità, l’any 2013, la seva inscripció, que esdevingué definitiva al maig de 2020.

Incorporada al Registre, i per a complir amb la darrera fase en col·laboració amb cellers de l’illa, l’IRFAP ha elaborat l’informe d’aptitud enològica de 5 anys, com indica la normativa vigent des de 2018 per la petició d’autorització en base a l’acreditació de l’antiguitat, la descripció de la varietat i de les característiques agronòmiques i enològiques.

Varietats que formen part del patrimoni de les Illes Balears

“Les varietats locals són representatives de la nostra riquesa vegetal i formen part del nostre patrimoni cultural”, diu Georgina Brunet, gerent de Semilla que explica l’interés de la conselleria en aquesta tipus de recerca. “La seva recuperació permet conservar la biodiversitat vinculada a l’origen i afavoreix un dels reptes per a mitigar el canvi climàtic, que és l’augment de la diversitat d’espècies i de varietats conreades. Un dels principals objectius que es persegueix és posar les varietats recuperades a disposició dels viticultors i viticultores perquè puguin reintroduïr-les al mercat, fomentant una estratègia comercial de diferenciació dels vins de les Illes Balears respecte els d’altres regions”, afirma posant en valor la riquesa del patrimoni vegetal vitícola de les Balears.

“L’esforç que desenvolupa l’IRFAP per a tot allò que fa referència a la millora del coneixement, entesa com la investigació aplicada, el desenvolupament, la innovació i la formació, persegueix la voluntat de donar una resposta adequada i permanent als reptes socials, econòmics i ambientals que té el sector agrari, en l’actual context de canvi climàtic.”, conclou Brunet.

L’Argamussa, també se’n tramita l’autorització per a vinificar/Cedida

Altres varietats en el llarg camí de la tramitació

Una de les properes candidates a iniciar el camí de registre al Ministeri d’Agricultura és la varietat blanca Argamussa, ja compleix els requisits previs de disposar de 10 plantes lliures de virosis. La Llora, varietat prospectada a Menorca i Eivissa, de coloració negra, també es troba en aquesta situació.

També hi ha bones notícies amb la vinater blanc, reclamada pel sector pel seu interès enològic i perfil sensorial. “Ja que estam en la darrera fase del seu sanejament, encara haurem d’esperar un mica més i tenir la paciència que reclama aquest procés. Hi seguim fent molta feina!”, afirmen les tècniques de l’IRFAP, un organisme que encara treballa en altres projectes, dels quals no en volen donar més informació encara. Romandrem pendents.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa