Balears Vadevi
El sector agroalimentari llança un SOS al Govern davant la pujada de preus

La presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada de la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, s’ha reunit amb representants del sector agrícola, ramader i pesquer de les Illes Balears per abordar conjuntament les problemàtiques econòmiques derivades de la invasió russa a Ucraïna, així com les possibles mesures que podrien ajudar el sector a pal·liar aquests efectes.

Tal com ha indicat la Presidenta, aquesta trobada s’ha convocat per escoltar el sector i treballar conjuntament en «propostes col·lectives» per tal d’arribar a les millors solucions. Armengol ha mostrat el compromís del Govern de treballar «per protegir l’agricultura, la ramaderia i la pesca a les Illes Balears i donar-los una sortida».

Després de la reunió, la consellera de la Concha ha explica que s’han recollit “les propostes que semblen més factibles i s’ha fet una diagnosi detallada de la situació”. Ha detallat que el sector ramader passa per grans dificultats, agrreujades per la sequera i ha afegit que “hem d’apostar per més sobirania alimentària i energètica”.

Així mateix, la consellera ha recordat les mesures que s’estan treballant en l’àmbit estatal per tal de contenir l’efecte que aquesta guerra té en el sector primari a tot l’Estat i que requereix una resposta coordinada per part dels països de la Unió Europea, com és el cas de les mesures fiscals extraordinàries per rebaixar el preu dels hidrocarburs en el sector agrari i ramader, entre d’altres. En aquest sentit, també ha explicat que el Govern es va mostrar favorable a les propostes fetes pel ministre d’Agricultura Luís Planas en la Conferència Sectorial duta a terme dimecres i que varen comptar amb el vistiplau unànime de totes les comunitats autònomes.

Per la seva banda, durant la reunió la presidenta Armengol també ha recordat que durant la Conferència de Presidents celebrada a La Palma el passat diumenge les Balears varen defensar l’adopció de mesures específiques per als àmbits en què més s’està patint per la pujada de preus de l’energia i els hidrocarburs. En el cas del sector primari, a més, influeix molt en la situació actual l’increment dels costs de la importació de productes com els cereals.

La reunió amb el sector també ha comptat amb la participació presencial de diversos representants d’UPA, d’ASAJA, d’Unió de Pagesos de Mallorca, de Cooperatives Agroalimentàries de Balears i de la Federació de Confraries de Pescadors. A més, també hi han participat per videoconferència membres d’AGRAME i de FAGME.

Després de la trobada, aquesta ha estat valorada per representants del sector primari: Jerònima Bonafè, presidenta de les cooperatives agroalimentàries; Joan Simonet, gerent d’ASAJA; Baltasar Martí, secretari general d’UPA-AIA; Sebastià Ordines, president d’Unió de Pagesos, i Domingo Bonnín, president de la Federació de Confraries de Pescadors de les Illes Balears.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa