Balears Vadevi
Un enginyer menorquí dissenya una trampa biodegradable per combatre plagues a la vinya
L'Imago, la trampa per insectes a la vinya dissenyat per un enginyer menorquí
L’Imago, la trampa per insectes a la vinya dissenyat per un enginyer menorquí | David Baret

!--akiadsense-->

Des del seu despatx al Centre Bit d’Alaior, l’enginyer i dissenyador ciutadellenc, Iker Martínez acaba de treure al mercat un nou utensili fabricat amb tecnologia 3D que permet lluitar eficaçment contra les plagues de lepidòpters que es produeixen a les vinyes. Batejat com Imago, aquest estri en tres dimensions empra àcid polilàctic (PLA), un polímer biodegradable que s’obté a partir del midó de blat, la canya de sucre i d’altres vegetals que el fan completament biodegradable i amb un baix impacte visual.

La trampa en qüestió, s’ha de col·locar penjada entre els sarments i pot arribar a capturar unes 140 espècies d’insectes diferents ja que a l’interior hi van dipositades unes càpsules que contenen feromones femenines que actuen per atreure el mascles de la mateixa espècie, aconseguint evitar la fecundació i per tant, un control de la població d’insectes.

L'enginyer menorquí Iker Martínez amb el seu nou disseny
L’enginyer menorquí Iker Martínez amb el seu nou disseny | David Baret

!--akiadsense-->

De moment, l’interès que ha suscitat Imago en el món del vi ha fet que un despatx d’enginyers agrònoms de Girona, s’hagi posat en contacte amb ell per tal d’enviar-ne unes quantres mostres cap Austràlia on s’estan fent proves. En qualsevol cas, ja n’ha aconseguit vendre’n més de 250 ja que més enllà de les vinyes, Imago també té d’altres usos tant agrícoles com forestals per tal de lluitar contra les plagues més habituals dels nostres boscos com la processionària, les arnes del tomàquet o el famós becut vermell que afecta a les palmeres Al mes de maig va ser presentat a Menorca i fa pocs dies, s’ha fet també la presentació a Mallorca.

Inspirat en Ses Voltes de Ciutadella

En el procés de definició i disseny d’aquest enginy innovador, Iker Martínez s’ha inspirat en Menorca i la seva quotidianitat. En aquest sentit, la trampa empra la mateixa tècnica dels joncs de pesca de la llagosta fets amb vímet i la seva forma recorda l’arquitectura del barri de la seva infància, Ses Voltes de Ciutadella. En el procés de desenvolupament i validació de tot el projecte, aquest emprenedor ha pogut comptar amb el suport del Programa #EmprenBit que promou la Fundació Balear d’Innovació i Tecnologia del Govern dels Illes Balears i que l’ha estalonat des del Centre Bit d’Alaior.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa