Balears Vadevi
Es plantaran 530 noves hectàrees d’ametllers i garrovers a les Balears

La conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha presentat en la mesa de la fruita seca els resultats del primer any de vigència del pla dedicat al cultiu dels ametllers i els garrovers. Es tracta d’un pla de sis anys de durada (2021-2027), amb sis objectius definitius i mesures específiques, que té per objectiu impulsar canvis estructurals en el sector.

Una de les finalitats del pla és augmentar la superfície de cultiu d’ametller i de garrover per a recuperar el 25% de la superfície perduda d’ametller pels efectes de la Xylella fastidiosa, així com incrementar la producció de l’ametlla i la garrova. La primera ajuda del pla, encaminada en aquest objectiu, estava dotada amb 2.321.000 euros, provinents del fons Next Generation.

Aquesta ajuda està actualment en vies de tramitació i implica la plantació de 530 hectàrees d’ametllers i garrovers a les Balears. Pel que fa als ametllers, s’han sol·licitat 88 hectàrees, de les quals 20 són de regadiu. Es tracta d’un total de 14.862 arbres per a plantació, reposició de falles i compliment de densitats mínimes. En relació amb el garrover, se plantaran 442 hectàrees, de les quals 66 ha són en regadiu, que representen 75.801 arbres per a plantació. Segons la consellera De la Concha, «esteim satisfets amb els resultats d’aquesta primera ajuda del pla, que permetrà que el sector evolucioni i sigui més modern i competitiu».

S’han presentat 187 expedients i la mitjana d’inversió per projecte és de 16.981,30 euros. Se subvenciona un màxim del 75% sol·licitat. Hi ha 50 expedients per a maquinària, 85 expedients per a preparació de terreny, replantació i plantacions noves, 28 expedients per a inversions en instal·lacions de regadiu, 66 expedients d’inversions en instal·lacions de secà i 5 expedients per a despeses professionals.

Durant la reunió s’han repassat els diferents objectius i mesures del pla. Segons el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, «aquest primer any del pla s’ha avançat molt, s’ha fet molta de feina en investigació i, per tant, el balanç és positiu».

La consellera Mae de la Concha ha participat de la reunió juntament amb el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, el director general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, Aram Ortega, i el gerent del FOGAIBA, Mateu Morro. Per part del sector, han assistit representants d’ASAJA, Unió de Pagesos de Mallorca, UPA-aia, Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears, IGP Ametlla de Mallorca, APAEMA, Camp Mallorquí, consells insulars, i empreses del sector.

La fruita seca dins la nova PAC

La nova Política Agrària Comuna (PAC) per al període 2023-2027 compensarà la insularitat al sector agrari i ramader de les Balears. El sector de la fruita seca també se’n beneficiarà. Actualment hi ha declarades 15.289,62 hectàrees de fruita seca a les Balears (14.406,81 ha a Mallorca i 882,81 ha a Eivissa i Menorca). El valor mitjà del dret per al cultiu a Mallorca era de 115,71 euros/ha, i a Eivissa i Menorca, 78,41 euros/ha. El proper període de la PAC el valor mitjà del dret (allò que es percep per hectàrea) serà de 188,64 euros ha. En el cas de Mallorca, per tant, 72,93 euros més per hectàrea, i en el cas de Menorca i Eivissa, 110,23 euros més per ha. A més, s’ha de tenir en compte, que la nova PAC inclou un pagament redistributiu per a les petites i mitjanes explotacions de les Balears. Les de menys de 5,53 hectàrees percebran 37,73 euros/ha, i les de 5,53 a les 23 ha, 75,45 euros/ha.

En el cas de l’ajuda associada a la fruita seca també hi ha novetats per als pagesos de les Balears. L’import per hectàrea serà de 130,59 euros/ha, mentre que la mitjana estatal se situa en 69,46 euros/ha. Aquesta ajuda anirà destinada als productors de fruita seca en àrees de risc de desertificació, amb uns requisits específics de densitat, superfície, tipus de cultius i pendent del terreny. Se’n podrien beneficiar fins a 6.745,59 hectàrees.

Finalment, la nova PAC també preveu els ecoesquemes, aquelles pràctiques beneficioses pel medi ambient. El cultiu de la fruita seca se podrà beneficiar a tota la superfície elegible, tingui o no drets de pagament bàsic, i rebin o no pagaments associats. Es tracta, per exemple, de cobertes vegetals espontànies o sembrades en cultius llenyosos, o cobertes amb restes de poda. L’import varia en funció del pendent del terreny. En el cas de les Balears pot arribar fins als 263,86 euros/ha, mentre que l’import peninsular pot arribar fins als 175,86 euros/ha.

Pel que fa a l’ajuda per al cultiu en agricultura ecològica, a les Balears serà de 171,60 euros/ha, i per al cultiu en agricultura integrada, de 138 euros/ha.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa