Balears Vadevi
El Govern vol actualitzar la Llei de Cooperatives de les Balears

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha anunciat durant el darrer Consell d’Economia Social la tramitació d’una profunda modificació de la Llei de Cooperatives de les Illes Balears que comptarà amb la participació i aportacions dels integrants del propi Consell d’Economia Social.

Aquesta passada setmana se’n va celebrar una reunió informativa a la que hi ha assistiren el director general de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular, Manel Porras, a més de representants de les agrupacions d’UCTAIB, UCABAL, REAS, UCOTRAIB; representants dels Consells insulars, de la FELIB, de la UIB i d’altres membres del Govern vinculats a l’economia social.

Negueruela assenyalava que la modificació és necessària i suposa una actualització de la norma, ja que el text vigent data de 2003, i es tracta d’una reclamació de les cooperatives. El conseller ha afegit que en aquests darrers 20 anys hi ha hagut molta normativa nova i es fa necessària una adaptació, no sols en aspectes de noves tecnologies, sinó també amb la incorporació de nous drets socials, com aspectes d’igualtat de gènere i no discriminació.

Imatge de la roda de premsa on s’anuncien les propostes de canvi | CAIB

A més, el conseller ha indicat que s’havia d’abordar aquesta necessitat de la millor manera: compartint i comptant amb les aportacions que realitzarà el teixit cooperatiu, un punt que permetrà, segons ha explicat Negueruela, que la tramitació parlamentària compti amb un consens molt ampli.

Entre els eixos que es planteja modificar hi figuren:

 • Fomentar i enfortir la fórmula cooperativa, tant en la creació de noves cooperatives com en la consolidació de les existents.
 • Facilitar l’estructura i el funcionament empresarial de les cooperatives
 • Afavorir la intercooperació
 • Simplificar i eliminar càrregues i tràmits administratius
 • Reforçar les vies de finançament
 • Fomentar la creació de noves cooperatives i la consolidació del existents
 • Incorporar la perspectiva de gènere a l’articulat de la llei, entre d’altres.

Negueruela ha expressat que es treballa amb un calendari a molt curt termini, a fi de que la tramitació al Parlament s’iniciï cap al mes d’octubre.

Increment del 31% en els ajuts econòmics

El Conseller també ha informat els integrants del Consell d’Economia Social de les tres convocatòries d’ajuts adreçats a donar suport a aquest teixit empresarial, i que sumen en el 2022 un import de 1.465.000 euros, un 31,4% més respecte a les convocatòries de l’any anterior.

La primera convocatòria s’adreça a donar suport al manteniment dels llocs de treball de les empreses d’inserció, dotada amb 625.000 euros, mitjançant dos programes:

 • La subvenció parcial dels salaris de les persones en situació d’exclusió social que treballen en una Empresa d’Inserció, fins al 40% del seu salari brut, i
 • La subvenció de fins a un 30% del salari brut (fins a un màxim de 9.000 euros) dels tècnics de producció i tècnics d’acompanyament d’aquestes empreses.

La segona convocatòria destina 245.000 al foment i la difusió de l’economia social, i per al suport de l’associacionisme de cooperatives, societats laborals i empreses d’inserció. També dos programes:

 • Un primer programa s’adreça al foment i la difusió de l’economia social, amb accions subvencionables al 100% fins a un màxim de 7.000 euros.
 • I un segon programa, adreçat al foment i consolidació de l’associacionisme de cooperatives i societats laborals sense ànims de lucre, amb un 100% de les accions subvencionables, fins a un màxim de 70.000 euros per al conjunt de totes les accions subvencionables.

La tercera línia d’ajuts és a la promoció de l’ocupació i la millora de la competitivitat de cooperatives, microcooperatives i societats laborals de les Illes Balears, que sumen 595.000 euros en dues convocatòries, i que pretén contribuir al manteniment de les estructures d’economia social. Hi ha 4 programes:

 • Manteniment de llocs de feina. Entre 2.000 i 3.000 euros destinats a subvencionar el manteniment de llocs de feina per a cooperatives, microcooperatives i societats laborals;
 • Incorporació de socis/es treballadors/es o de treball i incorporació de socis fundadors. (6.000 euros per cada nou soci)
 • Creació de microcooperatives. (1.000 euros)
 • Inversió en noves tecnologies (50% de la inversió fins a un màxim de 2.000€).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa