Balears Vadevi
El Govern presenta noves accions per evitar el malbaratament alimentari

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha anunciat que organitzaran el primer campionat de millor elaboració amb espècies de peix ‘descartable’. La seva titular, Mae de la Concha, ho compartia aquest dimarts en el marc de la presentació dels diferents certàmens que es faran en el marc d’HORECA Mallorca, prevista pels dies 6, 7 i 8 de febrer al Velòdrom Illes Balears, on, per cert, la conselleria tindrà un ampli espai per la promoció del producte local.

De la Concha ha aprofitat per destacar la necessitat d’impulsar una indústria conservera i de brous de peix ‘descartable’ a les Balears. “Hem de veure com aprofitam cada recurs que tenim, això millorarà la renta dels pescadors, farà que el peix fresc sigui més assequible per totes les famílies, reduirà l’impacte mediambiental i recuperarà la cultura culinària i pesquera”.

“No podem permetre el malbaratament alimentari”

Actualment, ha recordat, es descarta un 20% de peix de cada captura “perquè no es ven, sense interès econòmic ni culinari”, i hi ha espècies, com el sorell o l’alatxa, que s’han deixat de pescar. “No podem permetre malbaratament alimentari amb tanta gent que ho passa malament i amb un producte que ara es descarta, no perquè sigui pitjor, perquè és de qualitat, sinó perquè ja no se sol cuinar o requereix temps, i per això el volem potenciar, per exemple, amb aquest concurs en un gran aparador per al producte local com és HORECA”, compartia.

La fase eliminatòria d’aquest concurs serà a Mallorca dia 7 de febrer, a Eivissa, el 9 de març, i a Menorca, el 23 de març. La final a l’àmbit balear se celebrarà a Mallorca el 2023. De la Concha, que ha assistit a la presentació de la fira amb el director general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, Aram Ortega, ha remarcat que “seguim en la línia de treballar per donar a conèixer el producte local, en aquest cas, de la mar, entre el sector de la restauració, l’hosteleria i el càtering”.

Participació a HORECA amb estand propi

El concurs és només una de les activitats que promou la conselleria en aquesta fira, on participa amb un estand de 200 metres quadrats, donant cabuda a més de 20 empreses de producte local com vi, oli, espècies, fruita seca, sobrassada i, també productes ecològics, com garrova.

El concurs de peix ‘descartable’ o de baix valor comercial està dirigit a professionals de cuina, que participen de manera individual amb una proposta gastronòmica pròpia, amb l’elaboració d’un plat, principalment amb productes de les Illes balears i amb peix de baix valor comercial com a base. Aquests peixos són congre, besuc, morena, oriola, bacoreta, pop blanc, boga, cavalla, polido, pota, gató, alatxa i sorell.

Per a l’elecció de les persones finalistes, es valorarà l’originalitat, les tècniques emprades, la presentació i el sabor. El jurat està integrat per persones reconegudes expertes i professionals de la gastronomia i la restauració, i també personalitats de rellevància social. Els dos millors participants de cada illa participaran a la final balear. El guanyador o guanyadora de la gran final rebrà un premi econòmic de 1.000 euros.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gironí. a gener 25, 2023 | 11:58
    Gironí. gener 25, 2023 | 11:58
    Mabaratar aliments quan molts passen fam és inqüalificable; a casa no es malbarata res de res, en úlim extrem es dona a les gallines que així l'aprofiten.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa