Un estudi de la COAG (Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders dels aliments) ha fet una radiografia a l’índex de preus entre el seu origen i la destinació durant el mes de juny. En aquest estudi es posa de manifest l’increment que experimenten fins a 34 productes alimentaris i on destaquen les pujades de productes com l’all un 502%, la ceba un 585%, la llimona un 845% o la taronja que arriba a aconseguir el 979%. En el cas de la ramaderia destaca la vedella que arriba al 297%.
Segons les dades presentades en la seu de PIMEM, la mitjana d’increment dels preus entre l’origen (l’agricultor) i el seu destí (la gran superfície) arriba a un 500% fet que demostra la profunda escletxa entre producció i comercialització. La patronal mallorquina ha carregat contra un model que ofega a les pimes i autònoms agrícoles i agraeix que organitzacions com la COAG mitjançant aquests estudis hagin posat de manifest aquestes dades perquè l’opinió pública sigui conscient de la injustícia que sofreix el sector primari. El seu president Jordi Mora assegura que “PIMEM buscarà on sigui i a qui sigui per a posar en relleu com les grans companyies i lobbies distorsionen el mercat i posen en seriosos destrets la viabilitat de les pimes”.

Denuncien abús de poder
Per la seva part el membre de l’executiva de la COAG, Jaume Bernis, ha explicat l’important treball que s’està fent per a posar de manifest aquests increments desproporcionats de preus. Bernis ha explicat que l’IPOD (Índex de Preus Origen-Destinació) va ser creat per la COAG al 2008 i base de les dades que generava l’abús de poder de les grans superfícies sobre els productors agrícoles. Per a dirigent de la COAG “aquest índex va tenir i té tanta d’importància que va provocar que el mateix ministeri i el Parlament Europeu el tinguessin en compte per a posar fi a aquest abús de poder derivant al fet que la mateixa UE va demanar els 27 estats membres crear la seva pròpia legislació per a acabar amb aquestes pràctiques abusives. Bernis ha afegit que “el detonant de la més clara evidència que s’havia d’aplicar l’IPOD va ser quan van començar a recollir les dades que generaven els mercats de proximitat i es podia comparar els preus que oferia el pagès al consumidor de manera directa i els preus que finalment oferien i ofereixen avui dia les grans superfícies”.
Des de Unió de Pagesos, el seu tècnic, Joan Miquel Ferragut, ha avisat que “els baixos preus amb els quals determinades grans superfícies estan pagant als productors fa inviable moltes explotacions”. I és que per a Ferragut “a l’escandalosa situació dels cítrics se li pot afegir l’hortalissa fins al punt que a moltes empreses no els compensa seguir amb l’activitat”. Unió de Pagesos assegura que a aquestes dades tretes dels estudis a escala estatal cal afegir el 30% de costos que suposa per al pagès importar qualsevol producte per a la producció.

Jaume Bernis ha recordat que va ser el ministre Arias Cañete en el 2013 qui va fer la primera llei de la cadena alimentària, però no va passar d’aconseguir que els pagesos cobressin a 30 dies i això feia més evident continuar treballant per a crear i consolidar un mètode d’estudi fiable i perdurable. En l’actualitat l’IPOD analitza les variacions de preus de fins a 34 productes cada mes.
Des que va néixer l’IPOD, segons la COAG, s’han incrementat les denúncies i s’ha constat unes lleugeres correccions de preus i així pal·liar a poc a poc l’abús de les grans superfícies. “Europa està escoltant aquests estudis i veurem què passa perquè les grans superfícies no donen a conèixer els marges amb els quals treballa, però basta veure les dades que anem oferint mes rere mes”. Bernis ha acabat reconeixent que costarà canviar determinats abusos, però que s’està en el bon camí que serà necessari denunciar els abusos que pateixen determinats empresaris del sector primari.