Balears Vadevi
Isabel Vicens: “Les dones han de lluitar per defensar el seu paper en el món agrícola, on cada dia és un repte”

La III edició dels premis nacionals Dona Agro 2021, sota el lema “la igualtat és una tasca de [email protected]” ha reconegut enguany la trajectòria empresarial d’Isabel Vicens, gerent d’Agromallorca, pel seu esforç obrint camí a una manera d’entendre la pagesia i el mercat del producte local. El certamen, que enguany celebra la tercera edició, recull les iniciatives més rellevants en el món agrari a Espanya que hagin destacat per treballar per la igualtat. A més a més, aquests premis també pretenen ser un homenatge i impuls a la labor de dones i homes que en aquesta crisi sanitària han estat i estan en primera línia apostant per servir al consumidor.

De Vicens s’ha valorat el seu lideratge en la gestió durant la pandèmia al capdavant de la iniciativa de les caixes de verdures i fruites a domicili (conjuntament amb Camp Mallorquí i Cooperativa de Sóller), la seva aposta per l’economia circular les cadenes hoteleres i Tirme en el reciclatge de desaprofitaments alimentaris per la generació de compostos. El premi també reconeix la seva aposta per la formació integral dels seus treballadors, polítiques d’igualtat i apoderament de la dona, la seva participació i ajuda en ONG’s locals i internacionals, i gairebé 40 anys d’esforç i compromís amb l’agricultura, el camp, les seves gents i especialment de la “Tomàtiga de Ramallet” de la qual n’és la màxima productora i una ambaixadora entusiasta de l’emblemàtic producte mallorquí.

Isabel Vicens ha compatibilitzat la seva labor professional en Agromallorca amb la seva participació en l’associacionisme agrari, sent durant 12 anys presidenta del Consell Regulador de Producció Integrada dels Illes Balears, membre de la Junta rectora de Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears, impulsora i membre de Unió de Pagesos. El seu reconeixement ha generat nombroses felicitacions en el sector professional i institucional agroalimentari balear.

“Sempre que puc, dono l’oportunitat a la dona”

Encara amb la il·lusió del reconeixement a flor de pell, Isabel ha parlat amb Balears Vadevi i ha volgut posar en valor la tradició familiar de la qual ella n’és hereva: els pares, els seus col·laboradors més estrets i també una bona amiga i lluitadora incansable com és Jerònia Bonafé, presidenta de Cooperativas Agroalimentarias de Baleares. Totes aquestes persones han format i formen part del camí recorregut per Isabel en els seus quasi quaranta anys de feina: “És ben hora que als pagesos i les pageses se’ns reconegui l’esforç que feim cada dia per treure endavant la feina. L’agricultura no té el pes que li pertoca. Un temps es pensava que el que es dedicava a la terra era perquè no sabia fer res més. Avui qui no té formació i passió por la terra no farà res.  Hem d’estar molt preparats per que és un sector molt dur, que no perdona dies ni hores. No ens regalen res”.

La seva familia, el pare, va ser qui va introduir el cultiu en hivernacle a Mallorca. Des de llavors, l’empresa familiar ha crescut fins a tenir 150 empleats. “Avui, diu Isabel, hem aconseguit bastir una empresa moderna i sostenible. Som on som per que mai deixam de fer coses noves. Ara, feim el que se’n diu agricultura circular. Jo et dic que és el que els pagesos hem fet tota la vida. Estimar la terra i no posar-hi res que li faci mal: Cap producte químic, el fems dels animals per adobar, feim compost del que no s’aprofita…. Així hi ha futur, però l’haurem de lluitar”.

En tots aquests anys, Isabel no ha perdut de vista el paper que juguen les dones en aquest món. “A Fora Vila, la dona sempre hi ha estat present però ara hem de sortir al món i assumir paper de responsabilitat i per això hem d’estar preparades, mai no hem d’abandonar la formació”. Ella n’és un bon exemple: A hores d’ara continua estudiant i formant-se. Quan va recollir el premi va voler tenir paraules d’agraïment però també va llançar un missatge per encoratjar les dones a seguir endavant: “Aquest premi em fa moltíssima il·lusió i em dóna més forces i ganes fins i tot de seguir amb el treball del dia dia. També m’agradaria que servís per a visibilitzar el treball de les dones en el món agrícola”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa