Balears Vadevi
La milana, sentinella de la recuperació de la biodiversitat

Les aus rapinyaires són un indicador de l’estat de salut de la biodiversitat d’un territori i cal destacar que la recuperació de la milana a Mallorca ha estat espectacular els últims anys”.

Són paraules del conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, tot just després de participar aquest dimarts 25 de gener en l’alliberament d’un exemplar de milana (Milvus milvus) a l’àrea recreativa de Caubet, a Bunyola, acompanyat del director general d’Endesa a les Illes Balears, Martí Ribas, i el coordinador de l’Àrea de Conservació del GOB, Toni Muñoz.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, durant l’alliberament de la milana | CAIB

L’exemplar s’havia recuperat a les instal·lacions del Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB) d’un trauma que li impedia volar. Mir ha destacat que gràcies a la col·laboració del GOB i d’Endesa l’exemplar serà equipat amb un transmissor que permetrà seguir els seus moviments i augmentar el coneixement de l’espècie.

Precisament, coincidint amb aquesta jornada, el cap del servei de Protecció d’espècies, Ivan Ramos, compartia els resultats de l’últim cens complet de l’espècie a Mallorca, elaborat entre 2019 i 2021, que confirmen que la recuperació de la milana a l’illa manté la progressió dels últims anys.

El cens, elaborat per l’Associació TAIB amb la col·laboració dels Agents de Medi ambient, determina que la població de milana a Mallorca ocupa entre 169 i 184 nius/territoris. Aquestes dades suposen que l’espècie protegida ha incrementat la seva presència sobre el territori ja que l’últim cens, elaborat en 2018, estimava un mínim de 135 parelles reproductores. “Aquestes xifres il·lustren un augment clar i continu de la població de l’espècie a Mallorca des que es va iniciar el seguiment de la població reproductora al 2013”, deia Ramos.

En comparació de poblacions d’altres llocs d’Europa, la situació a Mallorca és bastant notable, amb una densitat de població de 0.08 parelles per km2; superior a la de la Península, que és de 0,005 parelles per km².

La milana està catalogada com en perill d’extinció pel RD 139/2011. En l’última revisió del Llibre Vermell de la UICN de vertebrats de les Illes Balears es classifica com a “Gairebé amenaçada”. En el Llibre Vermell de les Aus d’Espanya apareix com “En perill”. A nivell internacional, està inclosa en l’Annex 1 de la Directiva d’Aus i en l’Apèndix 2 de la Convenció sobre la Conservació d’Espècies Migratòries.

La població mallorquina va registrar una forta disminució d’efectius poblacionals, quedant reduïda el 1999 a només 4-6 parelles reproductores. Encara que actualment segueix estant amenaçada a nivell legal, s’està recuperant molt satisfactòriament i s’ha registrat una expansió geogràfica considerable.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa