Balears Vadevi
La nova llei de la Ciència impulsarà la diversificació econòmica

El Parlament de les Illes Balears ha aprovat en el darrer ple d’aquest mes de juliol la nova llei de la Ciència. El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, diu que la Llei és «una aposta per l’economia i la societat del coneixement i per polítiques que impulsin la diversificació econòmica des de la recerca». I «ningú pot ajudar més a impulsar aquesta societat que una comunitat científica forta amb un marc legal adequat als temps actuals». En aquest sentit, la Llei preveu l’increment progressiu dels recursos públics dedicats a la recerca i el desenvolupament fins a arribar al 2 % del pressupost anual de la Comunitat Autònoma per a l’any 2030. A més, el text preveu la creació de l’Institut de Recerca de les Illes Balears, que permetrà atraure talent investigador internacional i retenir talent local, sempre amb una visió d’igualtat entre homes i dones.

La consellera Mae de la Concha junt amb la gerent de l’IRFAP, Georgina Brunet (a la dreta), i Carme Garau, cap de servei/CAIB

La nova llei de la Ciència i l’IRFAP

La nova Llei de Ciència de les Illes Balears serà d’aplicació directa en el cas dels organismes i instituts de recerca. És el cas de l’IRFAP; que se’n beneficiarà de forma directa del suport que preveu aquesta noa normativa i del finançament que es preveu. La gerent de l’IRFAP, Georgina Brunet, ha dit a Balears Vadevi que “ens permet formar part com a agent de l’Ecosistema de Ciència, Tecnologia i Innovació de les Illes Balears per poder impulsar i desenvolupar una política basada en el coneixement i cooperar amb tots els agents que en formen part. Gràcies també a aquesta llei, les necessitats identificades pel sector primari i agroalimentari en matèria de recerca, desenvolupament i innovació seran incloses al Pla de la Ciència, Tecnologia i Innovació de les Illes Balears, que és l’instrument per aconseguir els objectius que persegueix la Llei, i que ha d’arribar a finançar-se fins a un mínim del 2% del pressupost CAIB anual entre el 2023 i el 2030. A més, els recursos de l’IRFAP formaran part del Registre de Ciència, Tecnologia i Innovació de les Illes Balears”. “Per últim, diu Brunet, aquesta Llei ajuda al compliment també de la política agrària de la conselleria, un dels objectius principals de la qual és potenciar els programes de recerca i desenvolupament, d’innovació, digitalització, experimentació i transferència del coneixement en matèria agroalimentària, ramadera i pesquera, per contribuir a la modernització i l’impuls de la competitivitat i una major rendibilitat i sostenibilitat del sector”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa