Balears Vadevi
La nova llei turística de Balears fa una aposta per l’economia circular

El Govern de les Illes Balears treballa amb una nova llei autonòmica de turisme que segons fonts governamentals suposarà una inversió pública de 55 milions d’euros i un canvi substancial cap al model turístic del futur responsable laboralment i mediambientalment.

La presidenta Francina Armengol va aprofitar FITUR per detallat els eixos d’aquesta normativa. El nou marc legal s’ha desenvolupat amb l’objectiu que les Illes Balears puguin continuar liderant el turisme gràcies a tota una sèrie de transformacions que portin la destinació a ser plenament sostenible i circular.

La norma, tal com ha destacat Armengol, permetrà que les illes liderin aquest procés entorn d’una sostenibilitat entesa en un triple vessant: social, econòmic i mediambiental. Per això, el nou marc legal recull tota una sèrie de mesures que permetran un creixement econòmic més inclusiu i més sostenible, una millora de la convivència entre treballadors, residents i turistes, un ús més eficient dels recursos, així com un nou impuls a la col·laboració publicoprivada, tal com marca la gestió dels fons europeus. Tot això per aconseguir que les Illes Balears es converteixin en una destinació pensada no només per als turistes, sinó també per a residents i treballadors del sector.

En aquest sentit, la norma aposta, entre d’altres coses, per una economia circular en el sector, per la qual cosa s’exigirà a totes les empreses que tenguin un pla de circularitat, convertirà les Illes Balears en una destinació capdavantera a l’hora de normativitzar aquesta qüestió, i adequar al mateix temps la normativa turística als objectius de dues lleis autonòmiques, la de canvi climàtic i la de residus.

En aquesta línia, la circularitat inclourà aspectes com l’alimentació, l’ús i la cura de l’aigua, els residus o les energies netes. Entre les directrius que establirà entorn d’aquestes qüestions, en l’àmbit de l’alimentació es prohibirà la utilització d’espècies classificades dins categories amenaçades i s’establirà com a obligatòria la traçabilitat del peix i del marisc d’origen balear.

Pel que fa a l’energia, s’obligarà els establiments turístics a canviar les calderes de fuel per altres de gas natural o elèctriques, amb la qual cosa s’emetran anualment 57.600 quilos de CO2 menys per establiment.

En qüestió de residus, la norma prohibirà l’ús dels articles de gentilesa d’un sol ús. Al mateix temps, els hotels hauran de substituir l’ús de paper per codis QR i també estaran obligats a mesurar el consum de residus. A més, els establiments hauran de controlar les temperatures dels edificis de manera integral, també en les zones reservades al personal, especialment en les cuines.

La norma també recull altres mesures, com una modificació completa en els barems que serviran per establir la classificació hotelera, entre els quals s’inclouen increments de la puntuació a mesures de circularitat, com l’ús d’energies renovables o sistemes d’optimització de consum d’energia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa