Balears Vadevi
Les cooperatives de les Balears se solidaritzen amb el poble ucraïnès

Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears ha fet públic el suport al poble ucraïnès. “Ens sumem a la declaració realitzada pel COPA-COGECA, i donem suport a les mesures que prengui la UE que serveixin per a posar fi a la guerra”, comparteixen en un comunicat.

Per a l’entitat, ara la veritable prioritari és prendre les mesures adequades que permetin garantir el subministrament d’aliments. La guerra, expliquen, ha provocat una desestabilització en els mercats i cal no oblidar que la UE importa des de Rússia el 46% del gas que necessita, la qual cosa afectarà l’economia, a la producció agrària, i al proveïment d’aliments a Europa.

“Les autoritats comunitàries i els Estats membre han de preparar un pla de contingència que asseguri la producció agrària i la viabilitat econòmica dels agricultors i les seves cooperatives europees, atès que les infraestructures ucraïneses han estat inutilitzades”, apunten. I entrant al detall de les xifres, assenyalen que Ucraïna al costat de Rússia representa el 30% del comerç mundial de blat, el 32% d’ordi, el 17% de blat de moro i el 50% de gira-sol (olis i llavors).

A més, diran, són els principals proveïdors de fertilitzants, un input bàsic i clau per al manteniment de la producció agrària, la qual cosa incidirà en un increment dels costos i en dificultats de proveïment, podent provocar problemes en la sembra de cereals de la pròxima campanya.

Secunden les sancions imposades per la UE a Rússia que tindran efectes negatius no sols per a Rússia, sinó també per a la UE en forma d’augment de costos d’inputs agraris. Si ja la situació dels agricultors i cooperatives espanyols era complicada a causa de l’alt preu d’aquests productes, aquestes sancions empitjoraran la situació.

La guerra, diuen, afectarà també les exportacions de la UE cap a Rússia. Aquest país, malgrat l’embargament imposat en 2014 a les exportacions comunitàries en uns certs sectors, continua sent el 6è destí de les exportacions agroalimentàries europees. Productes tan importants per a Espanya com el vi, l’oli i l’oliva de taula es veuran afectats pel conflicte.

Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears aprofita també per fer una crida sobre la importància del paper dels agricultors i les seves cooperatives en el subministrament d’aliments suficients i a preus raonables als consumidors. La crisi COVID-19, i ara la guerra a Ucraïna, han mostrat les vulnerabilitats de la UE i sobretot la importància de comptar amb una PAC forta i un sector agrari resilient.

La PAC, expliquen, va ser establerta en els anys seixanta per a fer front als problemes de proveïment d’aliments a Europa, i aquests objectius continuen sent vitals per a la societat. “Per això demanem un pla de suport a l’agricultura europea i mesures per a assegurar el subministrament d’inputs a preus raonables per a mantenir la producció d’aliments sans i de qualitat, i la rendibilitat de les explotacions”, comenten.

I afegeixen: “És necessari replantejar el ritme d’aplicació dels objectius establerts en l’Estratègia de la Granja a la Mesa, que poden afectar negativament la productivitat agrícola. També és necessari prendre altres mesures, com eliminar les mesures antidúmping que la UE té establerta actualment a unes certes importacions de fertilitzants”.

Creiem que estem davant un canvi d’escenari on la producció d’aliments als europeus serà una prioritat absoluta per a la UE i els governs dels Estats membres”, conclouran.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa