Balears Vadevi
Els licorers se senten amenaçats per la Llei sobre l’Abordatge de les Addiccions

L’associació de productors de licors de les Illes Balears ha anat a cercar el suport del Govern davant el temor que la nova llei que tramita el Parlament per prevenir, entre altres addicions l’alcoholisme, pugui representar una amenaça certa per la seva supervivència com empreses centenàries.

Per això han mantengut contactes amb la conselleria d’Agricultura i també amb la presidenta del Govern, Francina Armengol, tot demanat protecció pels licors tradicionals de les Illes Balears.

xxx
Els productors de licors temen que la nova legislació “demonitzi” les herbes, el palo i el gin tradicionals | CAIB

!--akiadsense-->

Actualment l’Avantprojecte de Llei per a l’Abordatge Integral de les Addiccions a les Illes es troba en fase de consulta pública, per aquest motiu el Consell de Fabricants de Begudes espirituoses, juntament amb Espirituosos de España, proposen uns canvis en la redacció que descriuen com a imprescindibles per a la protecció de les Indicacions Geogràfiques de les Illes.

Es proposa principalment un canvi pel que fa a la diferenciació entre begudes alcohòliques de més de 20 graus. Aquesta limitació i diferència de tractament publicitari entre begudes de grau alcohòlic inferior a 20%VOL suposa una discriminació que no té cap justificació objectiva.”, afirma la presidenta de l’Associació Bel Moyà, de Licors Moyà.

“ Aquesta discriminació pot donar a entendre que el consum de begudes de grau inferior a 20 no és nociu, com ara beure una copa de vi o una cervesa. A més, s’ha de tenir en compte que el contingut alcohòlic que hi pot haver en una copa de vi, pot ser semblant al que té un espirituós que se serveix en tassó de 4cl o a l’espirituós que se serveix en combinació amb altres begudes refrescants o diluents, com podria ser el cas del Palo amb Sifó. Per tant, no és tan important el grau alcohòlic del producte com sí que ho és la quantitat ingerida o la forma”, afegeix.

Unes precissions que afecten a tots i cadascun dels espirituosos amb indicació Geogràfica de les Balears, Herbes de Mallorca, Palo de Mallorca, Gin de Mahón i Herbes d’Eivissa. Totes elles superen la graduació alcohòlica límit descrita en aquest article, per la qual cosa les begudes més emblemàtiques del nostre territori quedarien fortament restringides i se’n limitaria de forma extrema la seva comercialització.

En aquest sentit, preocupa la creixent i perillosa distinció per grau que trasllada el fals missatge de què existeix alcohol bo i alcohol dolent en funció de la graduació que tingui.

En aquests moments de crisi econòmica, l’hostaleria tancada i el turisme minvat, ens trobam davant una situació molt complicada, i no encaixa ni ajuda que s’estableixin majors restriccions a la comercialització de productes que formen part de la identitat i del patrimoni d’illa. I no trobem just que se’ns limiti la comercialització sense una raó de salut pública que ho justifiqui”, remarca la presidenta de l’Associació.

xxx
Rebaixat amb sifó, el palo no té per que superar la graduació màxima de 20 graus | CAIB

!--akiadsense-->

És evident que no és un bon moment per l’economia de les Illes Balears, però el sector dels licorers que fan begudes tradicionals observen amb preocupació la pèrdua de pes en el mercat dels espirituosos, sobre tot per laguna d’aquestes begudes: “De 2005 a ara, Herbes i Gin es mantenen pràcticament igual, i això que fem innombrables esforços per a que aquestes begudes no siguin oblidades, esforços que solen venir acompanyats de rebaixes de preu, de sortejos…. En canvi, la davallada del Palo és alarmant. Precisem i és imprescindible tenir eines com la promoció, el sorteig, ofertes o concursos per a donar a conèixer, mai amb la intenció de crear un consum abusiu. No ens ajuda en cap cas, la limitació en la promoció”, diuen des de l’Associació.

La directiva de l’Associació així ho ha fet veure als responsables autonòmics “Totes les begudes amb contingut alcohòlic comparteixen el no comportar per se risc per a la salut a condició que siguin consumides de forma moderada, responsable i sensata per a adults. Els possibles problemes derivats són conseqüència del consum indegut o del consum excessiu o abusiu.” I sembla que, de moment, tant la consellera d’Agricultura com la presidenta del Govern, han mostrat la seva comprensió davant la necessitat de fer aquests canvis i han compromès el seu suport davant les propostes de modificació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa