Balears Vadevi
L’INAGEA aspira a ser motor de canvi pel sector agrari balear

El Govern ha aprovat aquesta setmana el Projecte de llei de la ciència, la tecnologia i la innovació de les Illes Balears; un text que planteja un increment progressiu de recursos públics dedicats a l’R+D+I fins a arribar, com a mínim, al 2% del pressupost anual de la Comunitat Autònoma per a l’any 2030

Amb l’objectiu de fomentar l’activitat científica com a motor de diversificació econòmica i de transformació del model productiu, el text preveu diverses mesures, com ara la creació de l’Institut de Recerca de les Illes Balears, orientat a atreure talent investigador internacional i retenir talent local.

Amb aquesta mateixa finalitat, també s’aborda l’impuls de les carreres científiques per millorar les condicions laborals i donar estabilitat, el disseny de noves fórmules educatives que fomentin les vocacions STEM (ciències, tecnologies, enginyeria i matemàtiques, per les sigles en anglès) i l’aplicació de mesures correctores dels desequilibris de gènere dins l’activitat investigadora.

El text compta amb el suport de la comunitat científica representada pels principals instituts i organismes dedicats a la recerca a les Illes Balears, ja que respon a dues de les principals demandes del sector: ordenar, assegurar i agilitzar el treball dels investigadors amb estructures de gestió i suport a la ciència, i facilitar la transferència dels resultats de la recerca efectuada.

José Escalona és el director de l’INAGEA/Cedida

En aquest marc, l’INAGEA (Institut d’Investigacions Agroalimentàries i d’Economia de l’Aigua) “aspira a ser el motor que impulsi  el procés de transformació del sector agroalimentari, basat en la transferencia del coneixement científic i tècnic del sector”. Diua a Balears Vadevi el seu director, l’investigador de la UIB José Escalona.

El sector agroalimentari de Balears està sumit en un procés de reconversió i modernització que atén la demanda del mercat. Els reptes als quals s’enfronta són rellevants i es dirigeixen a aconseguir sistemes de producció mes sostenibles, basats en l’eficiència en l’ús de recursos, reducció de la utilització d’inputs, nous plantejament de sistemes de producció mes respectuosos amb el medi ambient que portin a la millora del valor de mercat del producte agrari. Tot això, accentuat per una demanda de la societat de consumir productes de proximitat, de qualitat i més saludables. Aquests reptes no es poden aconseguir si no és en un marc de col·laboració i interacció entre el sector productiu i la comunitat científica”, argumenta Escalona.
  L’Institut se sustenta en tres pilars fonamentals: un equip humà format per investigadors de rellevància internacional en l’àmbit de la fisiologia dels cultius, la millora vegetal, la biotecnologia vegetal i la qualitat i economia de l’aigua,  unes estructures i equipament científic punters que li permet el desenvolupament de programes científics i d’innovació i projectes amb empreses i donar serveis externs en l’àmbit de l’agricultura i del medi ambient. Per últim una activitat de transferència cap al sector.

 “La nova llei de la ciència, pretén facilitar els mitjans i eines necessàries per a aconseguir aquests desafiaments de transformació del sector agrari i altres sectors productius des de la ciència i la innovació. Esperem, confía el director de l’INAGEA, que en els pròxims anys, el desenvolupament d’aquesta nova llei de la ciència cristal·litzi en una millora substancial de l’activitat cientificotècnica i que entre tots fem possible un sector agroalimentari de les Illes Balears més sostenible”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa