Balears Vadevi
L’oli en botella o servit amb envàs monodosi?
Oli d'oliva de Mallorca

!--akiadsense-->

Els productors d’oli d’oliva de Mallorca i d’Eivissa passen la mateixa penada que els de vi, amb l’anyada pendent de vendre als magatzems. La paralització de la venda a la restauració i l’hoteleria, per mor de la caiguda de l’activitat els està fent mal. Mariano Tur, propietari de la marca Oliada, i portaveu dels productors d’oli d’oliva d’Eivissa, se sincera amb Balears Vadevi, “acabarem la temporada amb la tafona plena. Ara costa molt vendre l’oli per que sense turisme no hi ha mercat”. I és que bona part dels productors de l’illa registrats són a la vegada explotadors d’un negoci d’agroturisme i, per això, si no hi ha turisme i la restauració i l’hoteleria no treballen, ells tampoc no venen l’oli que fan.

A més ara s’afegeix una altra preocupació. Hi ha confusió sobre l’aplicació de les mesures de seguretat sanitària respecte el servei d’oli a taula, a la restauració. Els productors han sentit a dir que és obligat retirar les botelles de damunt la taula i s’han de substituir per envasos monodosi i això els fa tremolar: “Hem demanat informació al Consell Insular, diu Tur, perquè es parla que no es pot tenir damunt la taula dels comensals una botella d’oli, igual que no es pot tenir un cendrer o els torcaboques de paper en el seu estoig”. Balears Vadevi es fa resso d’aquesta preocupació que també s’ha estès per Mallorca entre alguns dels productors. “Tenim la sensació de què no diuen el mateix el BOE, el ministeri de Sanitat, i la conselleria de Salut.”, afirma. “Just ens faltava això, i que ens multin”.

Davant aquesta situació, El Consell Regulador de l’Oli d’Oliva de Mallorca ha editat un material informatiu que pretén aclarir aquesta qüestió que angoixa els productors. El president, Joan Mayol, explica que és perfectament correcte oferir oli amb la botella, sempre i quan es prenguin les mesures higièniques que marca l’actual normativa sanitària per evitar el contagi, “simplement la botella s’ha de desinfectar després de cada ús, no es pot deixar damunt la taula, com es feia fins ara. Fins i tot es recomana que sigui el cambrer qui faci el servei i se’n porti la botella”.

Els cartells són clars i el servei en monodosi, opcional. Això sí, no deixa de ser un envàs de plàstic, amb un major impacte ambiental. Però això avui, no toca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa