Balears Vadevi
Margalida Seguí representa els joves agrocooperativistes de Balears

Ara fa unes setmanes es constituïa el Grup de Treball de Joves Cooperativistes de Cooperatives Agro-alimentàries, format per agricultors i ramaders joves de diversos territoris de l’Estat espanyol. Per part de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears la representant serà Margalida Seguí Villalonga, i com a substitut, l’eivissenc Iván Colomar.

Margalida Seguí (Mallorca,1990) té 32 anys és Enginyera Agrònoma, especialitzada en indústries agroalimentàries i treballa com a agricultora i ramadera. Margalida Seguí és filla d’agricultor i ramader. Juntament amb el seu germà Antoni Seguí i els seus pares és sòcia de l’explotació Són Jover SAT (societat Agrària de Transformació) creada en 2009 i dedicada principalment a l’elaboració de formatges i derivats de llet d’ovella i cabra. Margalida és presidenta de la cooperativa de joves Bessoner i des de 2021 ocupa el càrrec de tresorera en el Consell Rector de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears.

Iván Colomar (Eivissa, 1988) de 34 anys, és Llicenciat en Història. Va entrar en 2019 en la cooperativa  Agroeivissa, substituint al president. Colomar és titular d’una explotació agrària especialitzada en hortalisses i fruites a Eivissa. Colomar ha introduït joventut, relleu generacional a la cooperativa eivissenca.

La presidenta del Grup de Treball és Inés Guillén Belloso, representant de Cooperatives Agro-alimentàries Castella-la Manxa, i com a vicepresident, Cristian Martínez Pérez, de Cooperatives Agro-alimentàries de Navarra.

Un pagès treballant la terra | Cooperatives Agroalimentàries de Balerars

Objectiu: visibilitzar els joves cooperativistes i plantejar projectes comuns

Aquest nou Grup de Treball té com a objectiu visibilitzar al col·lectiu de joves cooperativistes, que ara disposaran d’un òrgan per a proposar mesures i plantejar nous projectes, tant en el marc intern de l’Organització com de cara a aconseguir unitat d’acció davant les diferents administracions. A més, el Grup crearà una xarxa d’intercanvi i sinergies entre el col·lectiu de joves i desenvoluparà accions per a orientar a les cooperatives al fet que s’adaptin a les necessitats dels socis del futur i millorar amb això el relleu generacional.

Paral·lelament, el nou òrgan tracta d’impulsar la incorporació de joves al sector i animar especialment al fet que participin en les cooperatives, per a així anar formant als potencials líders cooperativistes del futur.
Comissió de Joves de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears.

Cooperatives Agroalimentaries Illes Balears porta anys treballant en aquest sentit. Des de l’any 2016 s’organitzen cursos de formació per als joves que s’incorporen a l’activitat agrària. Així, l’any 2018 es va constituir la Comissió de Joves Agrocooperativos. L’objectiu primordial és contactar amb els joves que s’iniciaran en l’activitat agrària per a mostrar-los el model cooperatiu, i amb l’ajuda de les cooperatives localitzar a joves entre els seus socis.

L’any 2019, Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears va organitzar el primer Campus amb presència de joves de Mallorca, Menorca i Eivissa que es va repetir l’any 2020. L’any 2021 per motius de la pandèmia no es va poder celebrar, i en aquest moment s’està organitzant la tercera edició de Campus per al mes de novembre de 2022.

També en Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears s’organitzen jornades específiques per a joves i viatges demostratius per a donar a conèixer el model cooperatiu. Enguany, s’han organitzat estades a València, a Múrcia i a Granada, així com formació específica de l’entorn cooperatiu per a joves.

A més, Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears participa en el programa d’estades formatives de joves agricultors i agricultores en explotacions model, també conegut com a programa CULTIVA, finançat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. A través d’aquesta iniciativa, joves del sector agrícola i ramader realitzen estades formatives d’una setmana en explotacions agràries de referència on afermen coneixements tècnics i coneixen altres models productius i de gestió.

Durant aquest any el grup de joves ha treballat juntament amb la resta de membres del Consell Rector i de representants de Cooperatives en el procés de reflexió que ha culminat en l’elaboració del pla estratègic del Cooperativisme dels Illes Balears.

Margalida Seguí treballarà conjuntament amb joves de Cooperatives Agro-alimentàries de Galícia, Aragó, Castella-la Manxa, Extremadura, Illes Balears, Navarra, Astúries, Andalusia, València i Castella i Lleó.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa