Balears Vadevi
Joana Mascaró, Premi Ramon Llull pel seu compromís amb les dones rurals

El Consell de Govern ha aprovat avui el decret pel qual s’atorguen els honors i distincions amb motiu del Dia de les Illes Balears que es commemora el dia 1 de març. A més a més de les medalles d’or, que enguany han anat, a títol pòstum al cineasta Agustí Villaronga, qui ens va deixar ara fa pocs dies, i als escriptors Antònia Vicens i Gabriel Janer Manila.

Pel que fa als Premis Ramon Llull, un d’ells ha recaigut en Joana Mascaró i Obrador. Nascuda el 1981, aquesta campanera va ser fundadora i ha estat 10 anys presidenta de la Federació d’Associacions de Dones Rurals de les Illes Balears (Fademur-Illes Balears), de la qual ara en forma part de la seva executiva . I també fa feina a la Unió de Petits Agricultors i Ramaders -AIA Illes Balears des de 2004, on ha desenvolupat una important tasca en la implantació de l’organització a l’arxipèlag balear. En el 8è Congrés Federal d’UPA va ser elegida secretaria Executiva, càrrec renovat en el 9è Congrés, en 2016. Finalment, i no per això menys important, està al capdavant de la finca S’Hort de Son Coves de Campos; una vaqueria amb 80 animals, que fa uns 450.000 litres de llet a l’any.

Joana ha fet seus els objectius i els reptes de les dues organitzacions a les quals representa com són el foment, i promoció de les dones rurals i les seves famílies; promoure la participació, presència i empoderament de les dones rurals per a la vida política, econòmica, cultural i social de l’àmbit rural; el foment, promoció i suport d’iniciatives emprenedores de les dones del medi rural vinculades amb els sectors agrícola, ramader, agroalimentari, artesanal, serveis socials en les zones rurals, així com de la resta d’emprenedories a l’àmbit rural, especialment aquelles que augmentin el nivell d’ocupabilitat de les dones rurals.

Lluita també per promoure accions de sensibilització que contribueixin a la conscienciació de les desigualtats de gènere i les conseqüències que produeixen sobre les dones i la infància (violència de gènere, tracta amb finalitats d’explotació econòmica o laboral o sexual, exclusió social, prostitució, desigualtat salarial, absència de mesures de conciliació i corresponsabilitat, bretxa digital, etc.). Un compromís, per tant, que abasta qualsevol aspecte de la vida personal i professional de les dones en l’àmbit rural, independentment del seu origen i situació prèvia o actual.

Joana Mascaró a la vaqueria S’Hort de Son Coves ,de Campos, una de les seves responsabilitats/Cedida

Avui Joana ha conegut la notícia poc després de la reunió de l’Executiu Autonòmic i abans que es comunicás el contingut del decret públicament. La decissió l’ha agafada per sorpresa i així ho declarava poc després a Balears Vadevi: “Sa veritat es que no m’ho esperava de cap manera, encara estic en shock“, deia una trasvalsada Joana en el moment en que li passaven pel cap tots els detalls que acompanyen la distinció.

El guardó, que recollirà de mans de la presidenta Francina Armengol en el marc de la cerimònia de lliurament que es farà el dia 28 de febrer, ha anat també a altres persones i entitats que han destacat per la seva labor en bé dels illencs.

Un reconeixement per les galetes d’oli de Quely

Cal destacar també el Premi Ramon Llull que s’ha atorgat a Quely, l’empresa mallorquina que es dedica a l’elaboració de galetes d’oli artesanals conegudes com a quelis o quelys. Des de mitjan segle XIX, la família Doménech, fabrica aquestes galetes que abans es coneixien com a Galetes de vaixell, per la seva similitud amb alguns productes de fabricació britànica, Galetes d’Inca, en referència al seu origen, o també Galetes d’oli per un dels seus ingredients.

L’any 1935 Jaume Doménech Borrás va construir a Inca el que seria el primer edifici de la fàbrica. Va morir l’any 1947 i foren els seus fills els qui van continuar la seva obra.  És el 1970 quan el negoci familiar es constitueix com Societat Anònima en crear-se Quely, S.A. 

Al llarg dels anys, la notorietat de les Quelitas ha anat creixent i actualment disposa d’una àmplia gamma de productes, que són distribuïts en el mercat nacional i internacional. Avui dia, 150 anys després d’aquelles elaboracions artesanals, continua sent una empresa de capital 100% mallorquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa