Xifres positives en el tancament de la campanya de verema de 2023 a les Illes Balears. Aquesta setmana n’ha presentat les xifres oficials la Conselleria d’Agricultura, posant de manifest que “l’anyada ha tengut una producció de raïm destacable i de bona qualitat, la qual cosa permet que continuï l’increment sostingut en la producció de raïm local i de vi amb Denominació d’Origen i Indicació geogràfica Protegida dels darrers anys”, en paraules del director general Joan Llabrés.

Superades les 11 mil tones de raïm, majoritàriament blanc
En total, enguany s’han veremat 2.107,5 hectàrees de vinya destinada a la producció de raïm per l’elaboració de vins de qualitat diferenciada -DOP i IGP-. Això es tradueix en el fet que la superfície ha registrat un increment de 95 hectàrees, un 4,9% més que l’any 2022. Pel que fa a la producció de raïm, en aquesta campanya s’han superat les 11.000 tones de raïm: un 62% de raïm negre i un 38% de raïm blanc.
A més, la producció de raïm també s’ha incrementat un 9,7%, en part per l’augment de la superfície de vinya i per l’increment de producció de les vinyes joves. En aquest sentit, cal destacar que la producció per hectàrea ha estat de 5262 kg, un 4,5% superior respecte a la campanya anterior.
Creix la producció de vi en un 7,7% respecte a 2022
El raïm produït ha permès a més l’elaboració de 6,8 milions de litres de vi, un 7,7% més que l’any 2022, la qual cosa suposa un màxim històric de producció de vi de qualitat diferenciada de les Illes Balears. Al detall, el vi negre suposa el 45% de la producció, el vi blanc un 38% i el rosat, un 17%. Aquestes dades, diu Llabrés, “posen de manifest que el sector del vi de qualitat està en creixement a les nostres illes. És un producte d’alt valor afegit i amb molta projecció de futur”.