Balears Vadevi
Menjau “Pa d’Aquí, artesà i saludable”

Aquesta és la setmana del pa, una iniciativa que no hauria d’existir si no fos perquè el descens en el consum d’aquest aliment bàsic i l’arribada del pa industrial, popularment conegut com pa de benzinera, fa ben necessari parlar-ne i, sobre tot, consumir pa artesà, fet com toca i amb els ingredients que toca. La campanya “Pa d’aquí forn i tradició», impulsada des de l’IDI (Institut de Desenvolupament Industrial) rau en el fet que des dels anys 60, el consum de pa ha experimentat un descens continuat.

La falsa creença que el producte engreixa, fomentada per la cultura del culte al cos i per la dictadura de la moda han contribuït a l’exclusió o reducció del consum d’aquest aliment de la nostra dieta deixant de banda les seves múltiples propietats nutricionals i beneficis per al nostre organisme: el pa ens aporta energia saludable, gràcies al seu contingut d’hidrats de carboni i fibra que ajuda a regular l’absorció de nutrients i les funcions digestives. A més a més, també aporta substàncies actives amb propietats antioxidants, especialment el pa de pagès i els pans integrals. Conté proteïnes que contribueixen a completar les necessitats diàries, i a reduir el consum d’aliments d’origen animal.

A les Illes Balears tenim una llarga tradició de fer pa de bona qualitat/Cedida

Amb l’objectiu d’incrementar el consum de pa i desmuntar falsos mites sobre la ingesta d’aquest aliment, s’ha elaborat conjuntament amb el Col·legi Oficial de Dietistes- Nutricionistes de les Illes Balears un full informatiu per difondre les característiques beneficioses d’incorporar el pa a la dieta, sobretot les variants integrals i de pagès.

S’ha de tenir en compte que, segons dades de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició, es consumeixen una mitjana de 62,27 g/dia de pa blanc i 5,54 g/dia de pa integral per persona, una xifra molt baixa si es compara, a més, amb l’elevat consum de brioixeria industrial amb una mitjana de 33,82 g/dia, que arriba a quasi 50 g/dia a la franja de 10-17 anys. Tot i això, durant la pandèmia es va incrementar en un 5,5% la mitjana de consum de pa a l’Estat espanyol, i per primera vegada, Balears va superar les xifres de la Península, on durant l’any 2020 es varen consumir anualment 34,44 kg per persona, mentre que la mitjana espanyola se situa en 32,78 kg.

El blat xeixa és ingredient característic del pa tradicional/Cedida

L’IDI col·labora des de fa més de cinc anys amb l’Associació de Forners i Pastissers de les Illes Balears, amb la creació de la marca «Pa d’Aquí, forn i tradició», que té com a objectiu promocionar i fomentar el consum de pa. La marca distingeix el pa tradicional de l’industrial, i es pretén que el consumidor identifiqui la marca «Pa d’Aquí» amb un producte de qualitat, saludable i de proximitat.

A les Balears hi ha com a mínim dues varietats de pans considerats típics de les Illes: el pa de pagès i el pa de xeixa. L’origen vegetal d’aquest pa el converteix en un aliment saludable i nutritiu que aporta nutrients clau i agents protectors que faciliten fer una dieta baixa en calories.

El pa de pagès, és un aliment que forma part de la història, tradició i cultura gastronòmica local i es caracteritza per ser de forma rodona i no tenir sal. S’elabora mesclant la farina amb l’aigua i afegint-hi llevat. És de pastament i fermentació lenta. Pot ser blanc o moreno, segons el grau de refinitat de la farina emprada. En els darrers anys a les Illes Balears s’ha recuperat un cereal autòcton molt antic, el blat de xeixa, amb la farina del qual s’elabora el pa del mateix nom, un pa generalment de forma rodona. El pa moreno de blat xeixa és més bo al dia següent i es conserva durant uns 4 o 5 dies.

Actualment, hi ha 312 establiments adherits a la marca (241 a Mallorca, 46 a Menorca, 22 a Eivissa i 3 a Formentera). Per formar part de la marca «Pa d’Aquí», els forns i pastisseries han de tenir obrador i un mínim del 70 % de productes d’elaboració pròpia. A més, han d’oferir al públic almenys dues varietats de pans considerades típiques de les Illes Balears: pa pagès (blanc o moreno), pa de xeixa, llonguet, panet d’oli, galetes fortes d’Eivissa, galeta d’oli, cóc, magraneta i Viena. La marca compta amb una aplicació (app) per geolocalitzar els forns de la marca.

L’Ajuntament de Palma ha reeditat la “Ruta del Llonguet” coincidint amb la Setmana del Pa/Cedida

Una de les activitats obertes a la ciutadania ha estat una visita guiada pel nucli històric de Palma a càrrec del filòleg i investigador Tomàs Vibot per descobrir els indrets històrics relacionats amb l’emmagatzematge i distribució del gra i la farina i els forns històrics de Palma. Vibot ha escrit recentment un llibre: Del gra al pa. Història i tradició a Mallorca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa