La ciutat de Reus, capital del vermut per excel·lència, acollia aquest dijous al migdia una gran festa en honor al vermut català i balear. Els Premis Vinari són un concurs que naixia ara fa deu anys amb la voluntat de reconèixer la qualitat d’estos vins aromatitzats en herbes que s’elaboren en diversos punts de Catalunya; enguany, el certamen ha fet un pas més i ha convidat també a participar-hi als productes i productors de les Balears.
La resposta a la convidada va ser molt positiva i va permetre al certamen avaluar vermuts de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, reforçant la idea que se’n produeix a totes i cadascuna de les illes. La calibració la va fer un jurat de sommeliers professionals a partir d’un tast completament a cegues en una jornada que es va celebrar a l’Estació Enològica de la capital del Baix Camp el primer dia de març.

El gran premiat
El premi a millor vermut de les Balears, patrocinat per aquesta capçalera, s’ha quedat a Mallorca: Miss Vermut, el Vermut de los Guapos, de Bar Casa Miss, a Sa Pobla, ha estat el que més ha agradat i convençut al jurat. “És un vermut d’autor, nou i elegant”, descriuen els elaboradors, un producte de “fórmula artesanal i tradicional que incorpora plantes i herbes aromàtiques de Sa Pobla i altres procedències”. Miss Vermut, diuen, és un “petit homenatge” a Miss Mallorca 1966 (que va ser una tieta dels propietaris del local).
Si bé la vermuteria obria portes pocs mesos després del nomenament de la tieta, el vermut és més actual, i té vora dels sis, set anys. Ho explica a Balears Vadevi Jaume Mir, actual propietari del negoci, qui es va mostrar molt satisfet pel reconeixement, alhora que agraïa els Premis Vinari que des de fa deu anys donin empenta al sector vermuter.
Amb Miss Vermut al cap del podi, han quedat com a segons i tercers classificats -en aquest ordre- l’eivissenc Premium Vermouth de Can Rich, i Luis Adolfo y Lorenzo, dels mallorquins La Vermutera.