Balears Vadevi
Mor Llucià Mercant, patriarca dels ‘Castus’

Males notícies pels mariners i pescadors de Mallorca, i concretament de Cala Rajada. Aquest diumenge 17 de juliol ha mort Llucià Mercant, patriarca de la nissaga dels ‘Castus’.

Fill i net de pescadors, ell mateix es va dedicar també a l’ofici de la mar. L’avi Juan Mercant va ser criat a Valldemossa fins que a principi del segle XX per falta d’oportunitats la família va decidir anar a viure a Cala Rajada on començaren a pescar amb un llaüt; el seu fill -pare d’en Llucià- Joan Mercant, va començar a pescar la llagosta amb xarxes, i també amb la modalitat d’almodrava, que capturaven des de tonyines fins sirvioles. Una de les seves primeres barques, va ser el Sant Antoni però amb els anys, quan els seus tres fills ja treballaven a la mar, van tenir un altre llaüt anomenat Els Tres Germans, fent referència a en Llucià, i als seus germans Joan i Mateu.

Als anys 50, la família va comprar una barca de bou, anomenada El Monte Colmenar, que feia 17 metres d’eslora. Joan i Llucià, començaren a sortir al bou, mentre Mateu, es dedicava a vendre el peix capturat a Palma. Al 1975 es va construir la barca de bou més grossa que hi ha hagut mai a Cala Rajada, l’anomenada Mirmer. Era una barca de fusta de 27 metres d’eslora. El seu primer patró, era el germà gran dels Mercant, Joan. A la vegada, el mitjà, Llucià, ja era patró de l’embarcació Monte Colmenar.

L’any 1981, la següent generació de Mercants començà anar a la mar. El fill petit de Mateu Mercant, Pedro Mercant, es va embarcar per primera vegada com a mariner al Monte Colmenar, mentre que els Joan (tio i nebot), “dobaven” les xàrxes.

Pocs anys després, al 1983, Pep Uceda, gendre de Llucià Mercant, es va embarcar amb el Monte Colmenar. Quan Pedro Mercant va acabar el servei militar el 1984, es va embarcar amb el Mirmer amb el seu tio Joan per fer de segon patró. L’any 1988, es donà de baixa el Monte Colmenar, i es construí l’embarcació, encara en actiu, Joven Mirmer, de 21m d’eslora.

De la pèrdua se n’han fet ressò a les xarxes com per exemple des dels d’OPMallorcaMar, entitat de la qual formava part en Llucià Mercant.

DEP.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa