Balears Vadevi
Neix la Mesa del Vi per impulsar el sector vitivinícola de les Illes Balears
La Mesa del Vi s'ha constituit aquest dimecres i s'ha fet la primera reunió

!--akiadsense-->

La crisi de la COVID19 ha aconseguit quallar un projecte estratègic pel futur del sector. La Mesa del Vi ha quedat constituïda amb la participació de l’Administració Autonòmica, amb la consellera Mae de La Concha i el seu equip i representants dels consells reguladors de les vuit marques de qualitat de vi de les Balears i de les principals organitzacions agrícoles: DO Binissalem, DO Pla i Llevant, IGP Vi de la Terra de Mallorca i les altres cinc IGP, el Consell Balear de la Producció Agroecològica, Unió de Pagesos, Asaja, UPA-Aia, Agrame, Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears, l’Associació de Petits Cellers, l’Associació de Cellers de Santa Maria i els consells de Menorca, Eivissa i Formentera.

“L’objectiu és impulsar el sector vitivinícola de les Illes Balears”, diuen des de la conselleria. En aquesta primera trobada s’han tractat assumptes sobre la situació del sector del vi, especialment les qüestions urgents com les mesures pel sector que el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació posarà en marxa aviat a través d’un Reial Decret per fer front a la crisi de la COVID-19. Aquestes mesures fan referència, per exemple, a la collita en verd, la compensació econòmica per a l’eliminació d’una quantitat específica de raïm per fer vi que permetrà així reduir el potencial productiu i afavorir l’eliminació d’excedents. També s’ha parlat d’altres mesures com la destil·lació i l’emmagatzematge privat de vi.

La conselleria ha informat al sector sobre el projecte de regular el potencial vitivinícola de les Illes Balears, a través d’un decret. Actualment ja s’han rebut les al·legacions a aquest decret, que té per objectiu posar límits a l’arribada de drets de plantació de vinya procedents d’altres comunitats autònomes. A les Illes hi ha actualment 1.816 hectàrees de vinya sembrades i emparades sota les vuit marques de qualitat existents (DO Binissalem, DO Pla i Llevant, IGP Vi de la Terra de Mallorca, Vi de la Terra de Menorca, Vi de la Terra d’Eivissa, Vi de la Terra de Formentera, Vi de la Terra Illes Balears i Vi de la Terra Serra de Tramuntana) 2.639 hectàrees de vinya sembrades que no estan inscrites en cap marca de qualitat o encara no produeixen i 569 hectàrees representen els drets reconeguts de plantació i replantació.

A proposta d’alguns dels representants del sector, durant la reunió s’ha tractat també el tema de la creació d’una Denominació d’Origen Mallorca. A partir d’ara la Mesa del Vi treballarà en tres línies de feina: una més enfocada cap als productors, una altra cap al sector de la vinificació i una tercera de promoció i comercialització.

La pròxima reunió d’on hi podrien sortir ja actuacions més concretes, es convocarà d’aquí a un mes. Hi estarem pendents.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa