Balears Vadevi
El Novembre Enològic parla de consum d’alcohol responsable
Imatge de la campanya Junts per una diversió sense alcohol

!--akiadsense-->

Arriba la segona tongada del Novembre Enològic a Manacor i aquesta setmana s’aborda el tema del vi i la salut per reflexionar sobre la necessitat de consumir amb responsabilitat. La conferència anirà a càrrec d’Antoni Bennàssar i de Miquel Gelabert Miquel. En aquesta ocasió, l’activitat també es farà a l’IES Manacor. Serà aquest divendres a les 20.30.

Parlar de vi i salut i de consum responsable és sempre oportú. Especialment aquesta setmana quan es conmemora el Dia Mundial sense alcohol. Aquí, al Balears Vadevi compartim aquest objectiu de consumir amb responsbilitat i no ens sap gens de greu que hi hagi un dia a l’any que, a nivell mundial, ens faci pensar sobre aquest tema tot i que sigui sota la denominación de “dia sense alcohol”. Ja en parlarem en una altra ocasió de vins sense alcohol, que també n’hi ha. Mentre ens feim ressó de la iniciativa de la conselleria de Salut del Govern Balear que aquest dijous ha fet una jornada per concienciar la población sobre el consum d’alcohol.

Les darreres enquestes no són gens encoratjadores: confirmen que el nombre de dones menors d’edat que en consumeixen a les Illes Balears supera el d’homes. Per això avui, tota persona que hi estigui interessada pot acudir al seu centre de salut, on els professionals sanitaris la informaran de manera individualitzada sobre si fa o no un consum responsable d’alcohol. Està comprovat que aquest assessorament sanitari pot aconseguir que més de la meitat de les persones a qui s’adreça aconsegueixin reduir-ne el consum.

Els centres de salut i les unitats bàsiques de salut de les Illes Balears han organitzat activitats diverses, com ara consells breus a les consultes sobre el consum d’alcohol, sessions de formació, xerrades informatives adreçades a la població i parades amb material específic. En tots els centres d’atenció primària de Mallorca s’ha penjat el cartell amb el lema guanyador (“Junts per una diversió sense alcohol”) del concurs que s’ha fet a tots els centres i s’informa en les xarxes socials per mitjà de les etiquetes #APsenseAlcohol i #DiasenseAlcohol.

La comissió d’experts sobre el consum de risc d’alcohol i els trastorns pel consum d’alcohol, formada per professionals i tècnics de l’atenció primària, de les unitats de conductes addictives (UCA) , de les unitats per a pacients relacionats amb l’alcohol (UPRA), del PADIB i del Servei de Salut treballa en un document que ajudarà els professionals a fer intervenció breu a les consultes.

Recordau que l’alcohol és causa d’accidents de trànsit, de violència, de suïcidis… i està implicat en unes dues-centes malalties (malalties hepàtiques i càncer de mama, de còlon, d’estómac, de fetge o de gargamella). No obstant això, el consum de begudes alcohòliques està molt arrelat en la nostra cultura. I per això la conselleria recomana: el consum ha de ser nul en els casos de menors d’edat, de dones embarassades o en període d’alletament, de persones que prenen medicaments o que pateixen qualsevol malaltia i de persones que han de conduir o que fan una feina que requereix determinades habilitats de precisió.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa