Balears Vadevi
Els productors de vi rebran 400.000 euros més per afavorir la collita en verd el 2021
xxx
Mae de la Concha vol evitar el tancament forçat de les empreses agroalimentàries a causa de la crisi | CAIB

!--akiadsense-->

El Govern ha llançat un nou pla de xoc per minimitzar els efectes de la crisi derivada de la covid. En aquest ocasió la dotació económica és de 2,47 milions d’euros per ajudar al sector primari i consta de línies extraordinàries de suport a la producció i comercialització, l’ampliació del programa de Compra Pública d’aliments i una nova línia de finançament a través de crèdits ISBA.

La consellera Mae de la Concha ha explicat que l’objectiu principal és evitar el tencament de cap empresa a causa de la crisi. “Per això, ha dit la consellera, les ajudes aniran destinades a mantenir la producció, regular l’oferta i garantir el funcionament dels canals de comercialització existents”.

“Tot i que el sector primari de les Balears ha mostrat una enorme capacitat de resistència a les circumstàncies de la pandèmia i ha innovat en les formes d’organització i comercialització, el tancament gairebé permanent del canal HORECA durant l’any 2020 i part d’aquest 2021, exigien treure ja un nou pla de xoc”, ha assegurat De la Concha.

La consellera ha aprofitat per fer una crida als ciutadans tot dient: «És evident que el sector hoteler i el de les grans superfícies tenen un enorme deute amb la pagesia, un sector que té en les seves mans la cura del 80% del nostre territori». I ha afegit: «Com a consumidors i consumidores tenim un gran poder per a decantar la balança cap a un millor futur per a tot el sector primari de Balears».

Aquest nou pla abarca el període entre l’1 de gener i el 30 de setembre de 2021, i contempla actuacions per al sector de la pesca, el ramader, el lacti, el de l’oli, el del vi i l’hortofructícola. dividits en: 1.320.000 d’euros per a línies extraordinàries de suport a la producció i la comercialització; 850 mil euros per a un nou conveni marc de compra pública d’aliments; i 300 mil euros més per finançar operacions de capital circulant a través de crèdits ISBA.

Al sector del vi s’hi destinen 400.000 euros. S’activaran ajudes per afavorir la collita en verd amb la finalitat de reduir la producció davant les perspectives de comercialització, i de llevar pressió al mercat per evitar que caiguin els preus.

De la resta cal destacar el sector de l’oli. Es posarà en marxa una línia amb un pressupost de 120 mil euros per a la desclassificació i comercialització d’oli DOP Oli de Mallorca i de la IGP Oli d’Eivissa, per tal de reduir-ne l’estoc existent. L’import de l’ajuda serà de 2 euros per litre d’oli desqualificat.

«Es tracta d’un pla que es posarà en marxa de manera immediata perquè les línies ja s’havien convocat l’any passat i es tracta de reeditar-les», ha explicat el director general d’Agricultura, Fernando Fernández. «Són unes mesures molt dirigides a donar suport a la renda del sector agrìcola i ramader, mantenir preus i el funcionament de la cadena alimentària”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa