Balears Vadevi
Prop del 60% dels projectes del Fons Posidònia ja s’han iniciat

El Comitè de Posidònia, òrgan de deliberació, assessorament i seguiment de polítiques de conservació de la fanerògama marina, s’ha reunit amb l’objectiu de debatre sobre l’execució dels projectes finançats a través del Fons Posidònia.

A dia d’avui, el 58% els projectes ja s’han iniciat, entre els quals destaquen l’edició del llibre La platja es vida o la Xarxa de Monitorització de la Posidònia, que actualment gestiona la Conselleria de Medi Ambient i Territori. Cada partida disposada s’ha de destinar a projectes relacionats amb la protecció de la fanerògama marina, així com la divulgació i educació ambiental sobre els beneficis de la planta.

Al Comitè també s’ha exposat la proposta dels «Criteris-guia per a l’avaluació de propostes de replantació de posidònia». El document ha estat elaborat per l’IMEDEA-CSIC-UIB, a proposta de la Conselleria de Medi Ambient i Territori, en resposta a l’interès creixent a replantar posidonia.

El document estipula poden dur a terme a espais on prèviament hagi existit una praderia de posidònia i en els quals ja no hi siguin presents els impactes pels quals hauria desaparegut. Es tindrà en compte, a més, si la intervenció és necessària, és a dir, si hi ha la possibilitat que la praderia es regeneri de manera natural. En cas afirmatiu, no s’autoritzaria el projecte de replantació.

Els projectes de restauració hauran d’incloure, a més, mesures quantificables sobre l’evolució de l’actuació per poder avaluar l’eficàcia. En aquest sentit, es considera que el termini mínim de seguiment ha de ser de cinc anys.

El director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, ha explicat que l’Estat destinarà un milió d’euros a les Illes Balears precisament a la conservació de la posidònia, i així ho ha anunciat el senador autonòmic Vicenç Vidal. Satisfet amb l’acord, Mas considera que la partida és “fruit duna reivindicació històrica per part de la conselleria”, ja que consideren que “sense la implicació de l’Estat, serà més difícil aplicar polítiques globals que tinguin un impacte positiu en el Mediterrani”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa