Balears Vadevi
Sommeliers i xefs, junts per primera vegada en la promoció del producte local de les Balears

Ara que el Salón Gourmets tanca portes, arriba el moment de fer-ne el balanç. Un fet destaca d’entre les mil experiències i anècdotes que s’han viscut tots aquests dies del saló gastronòmic de Madrid és que per primera vegada, els productes de qualitat de les Illes Balears han estat posats en escena de la ma d’alguns dels més prestigiosos xefs i sommeliers de ca nostra, de forma conjunta. Si és ver que la unió fa la força, aquesta ha estat la prova fefaent.

El sommelier Joan Arboix i el xef Igor Rodriguez escenifiquen el maridatge/Cedida

L’estand de les Illes Balears ha estat el marc on s’ha fet la promoció del producte local: Vi, formatge, sobrassada, ametlles, ensaïmada, olives, productes de l’horta i tot quan aliment de qualitat s’ha pogut du fins Madrid per confegir les receptes dels cuiners que han acompanyat els vins de les distintes marques de qualitat de les Illes.

Una nodrida representació de l’ABS ha près part en els actes organitzats en el saló/cedida

Ho han volgut posar en valor des de la conselleria però també de part de les principals associacions professionals: ASCAIB, Associació de Cuiners Afincats a les Illes Balears) i ABS (Associació Balear de Sommeliers). Una col·laboració inèdita que ha cuallat entorn al maridatges de plats cuinats amb productes de la terra i acompanyats amb vins de les Illes, monovarietals, o, en alguns casos, amb licors i destil·lats. Tot en versió genèrica per que aquesta ocasió era de difusió del producte com tal.

Una mostra dels millors xefs de les Balears, al saló/Cedida

Han estat dies intensos en experiències i en emocions els presidents de les dues associacions professionals, de sommeliers i de cuiners, i alguns membres d’aquestes dues organitzacions han col·laborat activament en els show cooking i en la divulgació de les característiques dels productes i els maridatges. La conselleria d’Agricultura havia dispost que hi hagués representació de cada una de les Illes per oferir una panorámica completa de la riquesa enogastronòmica de l’arxipèlag

A la taula rodona, la consellera va comptar amb la màxima representació de l’ABS i ASCAIB/cedida

Tot plegat va quedar palès en el decurs de la taula rodona que va moderar la consellera Mae de la Concha. El president d’ASCAIB, José Cortés, aprofitava per valorar els productes de les Balears. «Són molt bons i alguns, fins i tot, s’han recuperat. Apostam per la cuina tradicional i pel producte de temporada», ha explicat. Cortés ha posat d’exemple, la llampuga, la garrova i la farina de xeixa, i tècniques culinàries tradicionals com l’escabetx. «La nostra feina és donar a conèixer la gastronomia balear, més enllà de la sobrassada», ha dit. Sílvia Anglada s’ha referit a la importància de reivindicar el pagès i al ramader, que produeix els productes. «Quan un va a les illes, ha de tancar els ulls i ensumar, això ja alimenta i es transforma en aliment», ha explicat. I ha afegit que «el major orgull és plasmar al plat un tros de terra». Finalment, el president de l’ABS, Daniel Arias, explicava les característiques de dues begudes, com el vi, en aquest cas una monovarietal de Gorgollassa, i el palo de Mallorca.

El sommelier Gabriel Lucas, de Mallorca, i la xef Sara Valls, de Formentera durant la seva presentació/Cedida

Entre les demostracions culinàries d’aquesta edició del saló hem vist els plats aguiats per Sara Valls de Formentera, Sílvia Anglada de Menorca i Miquel Gelabert de Mallorca, Igor Rodríguez i Jose Cortés, també de Mallorca. Entre els sommeliers hem vist també Julio Torres, A Joan Arboix i Gabriel Lucas Dimmock, entre d’altres professionals.

La satisfacció pels resultats de l’experiència, de fer promoció conjunta, ha estat general el que fa pensar que a partir d’ara això de col·laborar  i anar tots a una seguirà.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa