Balears Vadevi
Tanca ‘amb èxit’ la primera campanya de gestió de pesca artesanal de Pitiüses

El director general de Pesca i Medi Marí, Joan Mercant, ha celebrat “l’èxit” de la primera campanya amb el Pla de gestió de pesca artesanal a les Pitiüses en el marc del Consell Pesquer, celebrat per primera vegada a Eivissa.

La trobada ha constatat que la pesca de llagosta i altres peixos ha donat “un 12,26 % més de beneficis” al sector pesquer d’Eivissa i Formentera que el 2021. Unes xifres diran, que juntament amb la reducció d’esforç pesquer i la reducció d’extracció en un 1,15 % en total -entre llagosta i les altres espècies de peixos comercials com el cap-roig, rap o déntol– respecte a l’any passat, mostren que “el pla de gestió funciona segons el previst”. En aquest sentit, les dades del primer any “ens diuen que anem bé“, ha assegurat.

Pesca més sostenible i rendible

Segons ha explicat el mateix director general, els objectius principals del Pla de gestió de pesca artesanal –o d’arts menors- a les Pitiüses eren fer la pesca més sostenible i rendible a la vegada. Enguany, amb aquest pla, s’ha reduït de 48 a 24 les hores on les xarxes estan calades a la mar, i “amb això el peix és molt més fresc i hi ha menys malbaratament, perquè tot el peix ve viu i es pot vendre. De l’altra manera, es tudava una part”, ha dit Mercant. A més, ha dit, el fet que amb menys esforç es guanyi més facilita el relleu generacional, “i el futur de la pesca, que sigui més rendible i menys feixuga, i amb aquest pla hem demostrat això”, ha dit.

Quant a la davallada d’extracció en quilos de la llagosta –al voltant d’un 9 % menys que l’any passat- el director general ha recordat que “és una fluctuació anual normal”, i que el gran augment en percentatge quant a beneficis els anima a exportar aquest tipus de pla de gestió a les altres illes: “No esperàvem uns resultats tan bons el primer any, sí el segon o el tercer, però no el primer. El sector està contentíssim“, ha explicat. Cal recordar que aquest pla de gestió és per a totes les arts menors, tot i que fins ara només s’han pogut recollir dades de la temporada de llagosta amb xarxes de tresmall.

Dues noves reserves a Eivissa

Al Consell Pesquer, l’òrgan format per totes les administracions competents i entitats pesqueres de les Illes, s’han tractat també altres punts: les dues noves Reserves Marines d’interès pesquer, que s’inauguraran el semestre vinent als illots del ponent d’Eivissa; el nou decret per a la gestió pesquera de tots els espais de la Xarxa Natura 2000, que homogeneïtzarà i facilitarà la gestió d’aquests espais; la regulació de la pesca d’encerclament; i altres aspectes del nou Pla de Gestió d’arts menors a les Pitiüses com la comissió de seguiment d’aquest pla, que serà presidida per Marga Serra, present a la reunió.

Pel que fa al decret pel qual s’han d’establir les dues noves reserves marines a Eivissa i també la gestió conjunta i unificada de tots els espais de la Xarxa Natura 2000, Mercant ha remarcat que s’estan fent conjuntament amb tot el sector pesquer i la conselleria de Medi Ambient i Territori. Aquest decret farà que tota zona de protecció a les Illes tingui una gestió bàsica i comú quant als usos pesquers i mediambientals, per facilitar i millorar la gestió, evitant, per exemple, la captura accidental d’aus per la pesca de palangre. I sobre les noves reserves, ha dit que estaran permeses les arts tradicionals i artesanals tant de pesca professional com recreativa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa