Balears Vadevi
Un tornado arrasa algunes de les vinyes més famoses de la Provença

La tarda del passat 14 d’agost, una calamarsada molt violenta, acompanyada d’un petit tornado, va arrasar les vinyes de La Crau d’Ieras, una de les més famoses de la Provença. Segons informa ‘Wine Spectator’, els vents de gairebé 200 quilòmetres per hora i la pedra van danyar les vinyes de la part oriental la zona de Castèunòu dau Papa, especialment les del municipi anteriorment esmentat, d’on compren raïm alguns cellers molt coneguts de la regió.

En declaracions al mitjà, Daniel Brunier, propietari de les vinyes, afirma que entre el 70% i el 90% del raïm que anava destinat a Vieux Télegraphe, per exemple, s’ha perdut. “Completament trinxat, no queda ni una fulla”. De moment, pel que sembla, no hi haurà Vieux Télégraphe Blanc 2022 i, pel que fa al negre, encara no està clar.

Tots els ceps centenaris s’han salvat

El desastre ha afectat tant el raïm com les fulles però, tot i que el vent va arrencar d’arrel alguns arbres del poble, sembla que cap dels ceps de La Crau ha estat afectat prou severament com perquè no es pugui recuperar per a la propera verema, una sort tenint en compte que les plantes tenen més de 100 anys i la seva mort seria una desgràcia.

La Crau d'Ieras ha estat el poble més afectat per les tempestes | Popoplon (Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0)
La Crau d’Ieras ha estat el poble més afectat per les tempestes | Popoplon (Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0)

Pel que fa a la resta de la denominació d’origen Châteauneuf-du-Pape (Castèunòu dau Papa), sembla que les tempestes i especialment la calmarsa han afectat aproximadament un 25% de les vinyes, tot i que fins la verema no es podrà saber exactament quina part de la collita s’ha perdut. La Crau d’Ieras, però, s’ha endut la pitjor part. Allà, la tempesta va ser la pitjor que recorden els veïns, i l’aparició del tornado és, és clar, un fenomen absolutament insòlit a la Provença.

Un senyal del canvi climàtic

Tot plegat és una altre senyal d’un clima que canvia cada vegada més ràpidament i els efectes del qual s’han deixat notar aquest estiu, amb una sequera extrema i grans onades de calor seguides de tempestes molt violentes i fins i tot inundacions. No obstant el desastre, els viticultors de la regió conserven l’optimisme perquè cap persona no ha resultat ferida i el raïm que ha sobreviscut és, diuen, “excel·lent”. Així doncs, sembla que la producció serà molt bona malgrat que, per raons evidents, la quantitat serà menor.

Més notícies
Mallorca pateix forts temporals a primers de setembre del 2021 | Jaume Cabrer Soler
La tempesta que no esperaven a Pla i Llevant
Els cellers de Petra i Felanitx els més afectats per l'aiguat de dissabte horabaixa
Raïm i fulles varen ser 'capolades' per la força de la calabruixada/Macià Batle
Productes cicatritzants per salvar el raïm destrossat per la tempesta, a dues setmanes de la verema
Els cellers fan comptes del mal que deixà el temporal de la setmana passada
Raïm afectat de Bodegas Ribas | IG celler
La tempesta que ningú esperava ha fet mal a les vinyes pocs dies abans de la verema
La zona més afectada ha estat la dels voltants de Consell i Santa Maria

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa