Balears Vadevi
La tempesta que no esperaven a Pla i Llevant

La previsió meteorològica parlava de risc molt lleuger d’algun ruixat aïllat i de poca importància. Per això, ningú no s’esperava una tempesta de tanta magnitud com la que va caure en poc temps dissabte horabaixa al Pla de Mallorca. Va ser breu però intensa, amb molta aigua de cop i vent.

La gràfica de l’AEMET indica la brevetat i la intensistat del fenòmen/Cedida

Les dades que ha facilitat l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) indiquen com va descarregar amb força l’aiguat damunt Petra, 41,2 litres per metre quadrat, dels quals prop de 15 litres només en deu minuts. La temperatura va caure deu graus: dels 30,7 graus als 20 que es registraren després del pas del front. Felanitx també va rebre de valent i el vent i l’aigua varen fer de les seves com es pot veure a les imatges. També hi va haver inundacions de baixos a Vilafranca, sense més conseqüències.

Balears Vadevi s’ha posat en contacte amb la DO Pla i Llevant per saber el mal que ha pogut fer el pas del temporal per dos dels municipis amb tradició vinatera i on hi ha distints cellers pertanyents a aquesta DO. Segons aquestes fonts, per sort, el mal no ha estat gros tot i que va ploure molt, no hi ha hagut destrosses grosses: el fang que s’ha acumulat a la vinya, això si, farà mal fer feina els pròxims dies. Ara s’haurà de vetlar la vinya: el perill és l’humitat. La botritis que causen els fongs, que podrien acabar podrint el raïm.

El pagès ja ho sap com és d’inestable el temps en aquestes darreries de l’estiu i per això, el vinyòvol mira cada dia el cel per saber com anirà la jornada. Ara quan som a la recta final de la verema, cada caixa de raïm entrat al celler es fa un alè, és un raïm salvat als estralls de tempestes com aquestes que, anunciades o no, poden convertir la verema en un mal son.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa