Balears Vadevi
Tot a punt per una vacunació massiva contra la ‘llengua blava’

La campanya de vaccinació contra la malaltia de la llengua blava començarà dilluns que ve. Aquesta setmana han arribat les 550.000 dosis i s’han contractat aposta nou professionals més per poder agilitar la immunització del ramat. Aquests dies s’aprofita per tancar el calendari de vaccinació. La conselleria ha marcat una prioritat: Els primers animals a ser vaccinats serán els de les comarques on ha començat el brot i de les granges que tenguin producció amb sortida comercial.

La passa afecta des del primer moment i de forma més intensa el bestiar de la zona de Pollença, on s’han situat els primers contagis i ja s’ha donat el primer cas d’un animal mort per la malaltia. Al mateix temps que a Pollença, es vacunarà també les granges d’Escorca, Inca i Sineu. Després seguiran les de la resta de l’illa, per evitar que la malatía s’escampi.

De fet aquest és el temor dels productors, que s’estengui la passa i tot plegat provoqui la caiguda de la demanda i en conseqüència l’enfonsament dels preus. Per això, Martí Solivellas, president de la Cooperativa Pagesa de Pollença i ramader, demana solidaritat al consumidor: “Encara recordam el mal que ens va fer ara fa vint anys la primera aparició de la llengua blava, quan encara desconeixíem aquesta malaltia. Ens obligaren a sacrificar tot el bestiar a les finques on es declarava un cas. Ara, les coses han canviat i sabem que si agafes a temps el contagi i tractes l’animal amb la medicació que ens manaran els manescals, l’animal es cura. Per això és important primer vacunar i estar molt pendents de l’evolució de cada guarda, per tractar l’animal amb l’aparició del primer símptoma”.

I ell ho sap bé. Tem que una altra vegada el preu de la carn de xot es desplomi, com ja va passar el 1995. Només a Mallorca es varen sacrificar milers d’animals, principalment ovelles, que és l’espècie més nombrosa de remugants a l’illa i la que amb més força va patir la passa de llengua blava.

La conselleria ens ha d’ajudar amb campanyes informatives per recordar al consumidor que la llet i la carn dels nostres animals són bones. Que la malaltia no s’encomana als humans. Que no deixin de comprar el nostre producte per que la darrera vegada ens va costar més d’un any superar l’epidèmia. I ara una nova caiguda del mercat, afegida a la manca de vendes del darrer any a causa de les restriccions que hem passat per la covid, amb el turisme i la restauració sota mínims, no ho aguantaríem”.

Per a més informació, es pot seguir aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa