!--akiadsense-->
Després de l’èxit aconseguit a Mallorca, El libre del Variat Mallorquí surt de les Illes i es presenta a Barcelona. Es tracta de la segona edició d’un llibre que vol posar en valor “un dels productes gastronòmics mallorquins més singulars” explicava un dels seus principals impulsors, el director de la SER Ràdio Mallorca, Josep Roquer.
“La idea va sorgir després de sentir una definició del variat que va fer en Pau Navarro, el xef del restaurant Clandestí “, diu Roquer. “El variat és el que berena el burgés de Palma i el pagès de la part forana els diumenges després d’anar a missa de 12”.
!--akiadsense-->
Com a conseqüència d’això, de la popularitat d’aquest plat i de la seva singular mescla va néixer fa un any El llibre del Variat Mallorquí. La novetat és la traducció a l’alemany i també una edició especial en braille gràcies a un acord amb l’ONCE.
!--akiadsense-->
A la presentació hi eren també Sebastià Marí, editor, Cristina Ortega fotògrafa i Aina Solano autora dels textos. Es tracta d’un llibre que no mostra receptes. D’una banda, prestigiosos xefs de restaurants mallorquins que defineixen què és el variat. En diuen els Ambaixadors. I d’una altra 20 locals de Mallorca per menjar un bon variat. En diuen Temples.
Per Solano, més que parlar del variat en sí mateix “és un llibre que s’endinsa en les famílies i en les històries personals a l’entorn del variat” un plat que a més a més té la màgia de ser popular, per tothom i a l’abast de tothom.
Dos dels ambaixadors del variat també eren a l’Ateneu Barcelonès. Pau Navarro del Clandestí i Maria Solivellas de Ca na Toneta. Tots dos coincideixen que el variat té un maridatge molt flexible amb vermut, també amb cervesa, “amb un vi que no tengui molta esctructura” deia Solivellas i per Navarro una bona combinació del variat és un escumós.
Tots coincidien a afirmar que una de les grans dificultats és explicar què és el variat mallorquí. Una tapa, formada per diverses tapes, el pica-pica de sípia, calamars arrebossats, ensalada russa o truita de patates entre d’altres i tot mesclat junt en un mateix plat.