Balears Vadevi
La verema en verd, l’opció per reduir una collita que pocs col·locaran als cellers

!--akiadsense-->

S’acosta el moment en que s’haurà de prendre una determinació: quant de raïm ha de deixar a la vinya. Aquesta és la pregunta i no una altra, perquè el que està clar és que enguany sobrarà raïm, poc o molt però sobrarà.

“De moment no hi ha decisions formals preses com limitar el nombre de quilos de raïm per hectàrea perquè la situació canvia cada dia i tothom està a l’expectativa de veure el que passa”. Són paraules que se senten a tort i a dret en el si de les DOs, el rumor s’escampa en paral·lel als temors dels viticultors, molts dels quals ja han estat advertits que alguns cellers enguany no compraran raïm o en compraran molt poc. “Els pagesos que viuen de vendre el vi ho tenen difícil tal i com es presenta l’anyada i com estan els depòsits i els magatzems”. De moment només és un rumor, res oficial però és que hi ha.

El fantasma de fer verema en verd planeja damunt la vinya. De moment els més optimistes s’ho agafen com la manera de fer una ultraselecció per cercar l’excel·lència del fruit però tots saben que això significa una doble pèrdua: és més cara la poda en verd que l’esporgar que es fa en aquests temps i, a més es perd producció. I amb aquests comptes els que esporguen ja ho fan a consciència per si de cas…

La cosa és que els productors no amaguen la seva preocupació: “Ja hi ha cellers que han fet saber que no volen res dels viticultors i que, fins i tot no saben si entraran tot el seu raïm i quedarà penjat als ceps”

El run run ha arribat a les organitzacions agràries que han començat a fer feina. De moment s’està pensant ja en posar en coneixement de la situació a la conselleria d’Agricultura que en tota aquesta crisi s’ha mostrat molt sensible a la situació de fora vila i dels productors: “Des d’Unió de Pagesos pensam plantejar una línia d’ajudes per la no-producció pels pagesos professionals, que es redueixi de manera important la producció i això vagi lligat amb una ajuda econòmica per hectàrea”.

És Sebastià Ordinas, secretari general d’UPM i també propietari del 7103 Petit Celler qui parla amb aquestes paraules a Balears Vadevi, que també feia la seva reflexió en aquest article d’opinió. És només una iniciativa que encara ha de madurar però ja basta per veure el camí que du la cosa.

Al final es tracta d’evitar la caiguda del preu del raïm i el cost de mantenir el fruit a la vinya fins a l’estiu un any que ara per ara ningú posaria la mà al foc que es collirà i si es vendrà als cellers. S’acosten setmanes de passar pena però la decisió s’haurà de prendre tard o d’hora.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa