Balears Vadevi
Vins Nadal proposa una planta netejadora de botelles per rebaixar les emissions de CO2

La proposta que llança Vins Nadal està en la línia de la nova etapa d’aquest antic celler de Binissalem. D’ençà que Esperanza Nadal se’n va fer càrrec del negoci familiar ha anat redreçant l’orientació de la producció.

La peripecia vital de Tita Nadal està darrere d’aquesta idea:

“A vins Nadal anem passet a passet i anem retrobant-nos amb els nostres orígens. Jo de petita només veia camions de repart i la part comercial, ja que el meu pare era comercial de l’empresa. Va ser quan ja tenia uns 18 anys, que vaig començar a trepitjar les vinyes”.

De cop i volta vaig haver de fer front a l’elaboració de vins i ho vaig fer seguint el meu instint i el camí que havia marcat el meu oncle, però sempre amb l’objectiu d’atendre les necessitats del mercat”.

“Jo som una persona molt implicada amb el tema de la sostenibilitat, medi ambient… i ja fa anys que estic intentant tornar a una vitivinicultura amb sentit, com la que feien els nostres padrins. En aquells temps ho feien perquè no hi havia res més. Però després, entre els anys 60,70,80,90 va començar a canviar tot. Havíem de produir, d’atendre la demanda, fer una viticultura més expansiva on era molt més important treure quilos,  aplicar herbicides i pesticides per tenir les vinyes ben netes i tenir varietats forànies que no locals ja que aquestes es considerava que no tenien la qualitat suficient.”

El camí estava ja traçat, calia anar fent la metamorfosi al nou model més respectuós amb el medi: “D’nçà dels anys 90 les coses han canviat. I nosaltres també. Pot ser no facem el renou que fan uns altres, però si feim passes fermes cap a una viticultura respectuosa amb el medi ambient, recuperant o mantenint vinyes velles de mantonegro, tinguent molta cura amb tots els elements que utilitzem per embotellar el vi, fent fermentacions sense sulfurós, vins sense clarificar…”

El plantejament de transformació ha anat seguit de nous projectes que passen per mantenir les marques més arrelades amb les noves maneres de fer, les antigues, i cercant nous productes, entre els tradicionals. Recuperant el que un temps es feia i comercialitzar, també a l’antiga: “Seguim amb les nostres marques Albaflor i 110 on anem fent tots aquests canvis, però també anem experimentant amb elaboracions antigues tant típiques d’aquí con l’arrop, el vi dolç, els brisats que actualment els tenim en ampolles de vidre de 5 i 16L. Ens agradaria poder comercialitzar-lo en aquests tipus d’ampolles amb venda directa del celler”.

“De fet, una de les meves il·lusions seria comercialitzar un vi de mantonegro a granel en els típic barralets forrats de corda mallorquina. (Cada vegada que ho comento a un comercial en tracta de boja).

Vendre a granel seria una gran sortida a la dependència de l’ampolla de vidre, ja que aquesta ampolla juntament amb els costs mediambientals del transport de la península a Mallorca, suposa el 94% de les emissions de CO2 de Vins Nadal. Resumint, que si ho féssim a granel, Vins Nadal gaire bé no generaria CO2”. I així es tanca el cercle, tot lliga per que Vins Nadal és un celler que té el certificat de Residu Zero, que avala una producció respectuosa amb el medi ambient.

En aquesta línea, Esperança Nadal vol llançar una proposta coherent amb la seva manera de veure el negoci. “Tal vegada valdria la pena aconseguir que l’administració inverteixi en una planta netejadora d’ampolles. D’aquesta forma no hauríem de recórrer a la península i les nostres emissions quedarien molt compensades. De fet, si el govern és vol posicionar com un arxipèlag de turisme sostenible, ha de començar a fer coses com aquestes”.

Una proposta que deixa en l’aire per que la conselleria d’Agricultura o la de Transició Energètica i Models Productius la valorin i s’ho apuntin. És temps de canvis i de plantejar projectes, davant Espanya i davant Europa. Per ventura el millor dels moments possibles.

“De fet, una de les meves il·lusions, diu Esperança Nadal, seria comercialitzar un vi de mantonegro a granel en els típic barralets forrats de corda mallorquina”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa