Balears Vadevi
El vi i l’oli poden tenir la clau dels medicaments contra la Covid

Tres compostos naturals presents al vi negre, l’oli d’oliva i el te verd, entre d’altres aliments, podrien tenir la clau per desenvolupar medicaments contra la Covid-19. Així ho afirma un estudi publicat a la revista ‘Communications Biology’ que ha repassat una enorme quantitat de substàncies naturals i ha n’ha identificat aquestes tres, que s’enllacen a un enzim que és vital per a la replicació del SARS-CoV-2 i que, per tant, el neutralitzen.

Aquests tres compostos ja es fan servir com a substàncies actives en fàrmacs existents, però cal investigar si es poden fer servir com a base d’un medicament que combati el coronavirus de manera eficient. A l’estudi, es van provar 500 compostos per veure si s’adherien a la proteasa del SARS-CoV-2, una de les principals dianes terapèutiques ja que, quan això passa, el virus deixa de multiplicar-se a l’organisme.

L'oli d'oliva verge extra és la principal font de greix de la dieta mediterrània | UB
L’oli d’oliva verge és un dels aliments que conté els fenols que poden neutralitzar la Covid | UB

Un fre a dos processos crucials de la infecció

Quan el virus de la Covid entra a una cèl·lula, l’obliga a produir els elements que formaran noves partícules virals. Si aquest procés s’atura, no es poden crear nous virus. A més, però, l’enzim en qüestió també bloca una proteïna del sistema immunològic i, per tant, debilita molt les defenses de les cèl·lules. Així doncs, inhibir el funcionament de l’enzim té dos efectes positius per l’organisme infectat.

En els experiments, aquest enzim, animenat PLpro, es va barrejar per separat amb cadascuna de les 500 substàncies naturals. Per veure si s’adherien a l’enzim, però, cal alguna cosa més que un microscopi convencional. És per això que es van fer créixer petits cristalls de les barreges i es van il·luminar amb raigs X a una estació experimental. A partir de la refracció de la llum, l’estructura de l’enzim es pot reconstruir fins al nivell atòmic i crear models tridimensionals que revelen si la substància s’hi ha adherit o no.

Tres fenols prometedors

Els resultats apunten clarament a tres fenols que tenen aquesta propietat. Un és l’hidroxietilfenol, present al vi negre i a l’oli d’oliva verge i que té beneficis per combatre l’arrítima. Un altre és el metildihidroxibenzoat, un agent antitumoral i que accelera la curació de les ferides. Vinalment, el tercer és el metildihidroxibenzoat, un antioxidant i antiinflamatori present al te verd.

A les proves al laboratori, tots tres fenols van reduir l’activitat de l’enzim entre un 50% i un 70% en cèl·lules vives. A més, com que són presents a aliments i també en alguns medicaments, se sap que són segurs. No obstant això, ni beure vi ni prendre te verd cura la infecció per SARS-CoV-2, com tampoc no cura el càncer, les arrítimes ni les ferides. Malgrat tot, la possibilitat de desenvolupar medicaments a partir d’ells no només existeix sinó que és prometedora.

Més notícies
IGP Oli d'Eivissa
Els olis d’oliva verge extra de l’IGP “Oli d’Eivissa” tenen una gran quantitat de polifenols
Aquests micronutrients es relacionen directament amb els beneficis que aquests olis aporten a la nostra salut
Els 5 beneficis del vi que no sempre recordam
La metge nutiricionista Magda Carlas en fa un repàs tot recordant que la clau està en la moderació
El consum moderat de cervesa pot millorar la salut cardiovascular | Pixnio
El consum moderat de cervesa pot beneficiar la salut cardiovascular
Un estudi conclou que podria ajudar les persones amb sobrepès sempre que vagi acompanyada d'aliments
L'oli d'oliva verge extra és la principal font de greix de la dieta mediterrània | UB
Consumir oli d’oliva verge extra en l’embaràs millora la salut dels fills
Ho demostra un estudi d'un equip de la Universitat de Barcelona

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa