Eivissa ha iniciat aquest 2024 ha començat un projecte de caracterització de set varietats de vinya úniques de l’illa, en un procés que podria ser el pas previ a incorporar-les al Catàleg Balear de Varietats Locals d’Interès Agrari, gestionat per l’IRFAP del Govern local. Tot plegat, gràcies a la col·laboració entre el Consell Insular d’Eivissa i l’Associació per a la Conservació i Foment de les varietats tradicionals de les Pitiüses. D’aquesta manera, i en funció dels resultats, aquelles varietats que es considerin interessants des d’un punt de vista productiu i de qualitat del vi, seguiran el procés a Madrid per ser registrades com a varietats comercials per part del Ministeri d’Agricultura.

Finca experimental Can Marines
Les varietats de vinya es varen plantar l’any 2019 a la finca experimental de Can Marines que pertany al Consell Insular en una parcel·la 890 m² sota la coordinació del tècnic Josep Lluís Joan amb l’objectiu principal de recollir i conservar la diversitat cultivada de varietats tradicionals d’Eivissa.
La caracterització s’està realitzant per part de Marta Mallach, tècnica de l’Associació per a la conservació i foment de les varietats tradicionals de les Pitiüses amb llarga experiència en l’estudi de varietats tradicionals. La seua feina consisteix en la recollida d’informació sobre la morfologia de la planta des de la brotació fins a la maduració del raïm així com informació cultural associada a la varietat. Aquesta activitat s’emmarca dins el projecte participatiu de Recuperació d’arbres fruiters tradicionals del que gaudeix l’Associació, subvencionada per Fogaiba.
Els antecedents
Els anys 2013 i 2014, a la finca experimental de Can Marines i fruit de la prospecció realitzada pel Grup d’Acció Local per al Desenvolupament Rural d’Eivissa i Formentera, es va crear una col·lecció de varietats locals de vinya d’Eivissa i Formentera amb l’objectiu, entre d’altres, d’establir la identitat genètica real de les accessions. Des de l’any 2016, per part del Consell Insular d’Eivissa s’han remès a l’Instituto de Ciencias de la Vid y del Vino, institució de referència nacional en vinya i depenent del CSIC a Logroño (La Rioja), les mostres obtingudes de les accessions situades a la col·lecció de la finca experimental així com noves accessions detectades pel tècnic del Consell Insular d’Eivissa.
Els resultats de la caracterització molecular per SNPs de les accessions va mostrar l’existència de 9 accessions genèticament no identificades prèviament, i una més no registrada però coincident amb la varietat Llorà, identificada també a Formentera i Menorca.

Tres varietats ja són camí al registre de varietats comercials
D’aquestes varietats, tres d’elles (Grec, Morsacà i Monastrell Moll) ja han estat remeses a Mallorca per ser avaluades i caracteritzades per l’IRFAP i iniciar el procediment de registre com a varietats comercials, un procés que es pot allargar diversos anys.
Entre les varietats que actualment s’estan caracteritzant a Can Marines s’inclouen, diuen els impulsors, varietats amb una “aptitud especialment vinatera” amplament repartides per l’illa com ara el Monastrell Fort (varietat negra), el Massanet (varietat blanca) o la varietat rosada Vermellet, juntament amb altres varietats més puntuals, però que no s’han localitzat en altres indrets.
Durant l’estudi s’han localitzat altres varietats tradicionals a Eivissa i preuades, però que no són exclusives d’Eivissa com la varietat vinatera Aledo i les varietats de taula següents: els Palops (blanc, vermell i negre), la Ferrana, Santa Magdalena, que a Eivissa es coneix amb diversos noms, o la Mamella de Vaca.