Fa uns dies que les flors donen color i vida als ametllers. I a Eivissa ho celebren amb una nova convocatòria de la Festa de l’Ametlla. Aquest diumenge 28 de gener, en el marc de les festes de Corona, tindrà lloc una nova edició d’aquest esdeveniment que, organitzat per l‘Associació de Vesins de Corona amb la col·laboració del Consell d’Eivissa, ret homenatge a aquest fruiter, cabdal en la vida del Pla, i que és un element bàsic de la dieta mediterrània.
Les activitats es desenvolupen al voltant de l’envelat situat a l’aparcament de Santa Agnès de Corona i mostraran les possibilitats culinàries de l’ametlla, un fruit sec fonamental a la dieta mediterrània amb propietats nutritives i saludables i que és un ingredient bàsic de la gastronomia.

Aquest és el programa complet de la jornada.
- 10:00 h a 14:00 h: Fira de s’Ametlla amb expositors i mostra de productes amb ametlla. Amb activitats infantils a càrrec de l’APIMA.
- 12:00 h a 14:00 h: Tallers culinaris amb l’ametlla com a protagonista i degustació. Erika Tangari mostrarà l’elaboració de iogurt a base d’ametlla. Cristina Franco, amb dolços saludables a base d’ametlla.
- 14:00 Paella popular a benefici de l’APIMA de Corona.
Segons els organitzadors, aquesta serà una nova oportunitat de gaudir de l’ametlla i la seua gastronomia acompanyada d’una passejada pel Pla de Corona. Un espai dominat per les plantacions d’ametllers de secà, en un temps font de riquesa, que combinava amb la sembra de cereals i els ramats d’ovelles. La manca de rendibilitat per la dependència de les pluges ha portat a un progressiu abandonament de l’activitat agrària i amb ella els ametllers a poc a poc han anat envellint sense renovar-se.
Un dels principals cultius d’Eivissa
L’ametller a Eivissa ha passat de ser un dels principals cultius generadors de riquesa a Eivissa, amb una exportació d’ametlles que assolien les 2000 tones als anys 60, a ser un conreu econòmicament marginal per l’envelliment i mort dels arbres, amb una collita comercialitzada que es redueix progressivament i que la campanya 2023 ha baixat a les 3,5 tones. L’ametlla és un dels fruits més preuats del nostre camp, present en receptes tan estimades com la Salsa de Nadal, i un ingredient imprescindible de la dieta mediterrània per les seues propietats saludables.
El Pla de Corona és l’únic paisatge agrari d’Eivissa inclòs a l’Atlas de Paisajes Agrarios de España editat pel Ministeri d’Agricultura l’any 2013, i constitueix un espai emblemàtic per als eivissencs i un atractiu turístic durant l’hivern.
L’any 2018, amb l’assessorament del Consell d’Eivissa, es varen realitzar les primeres plantacions al pla de Corona en 40 anys. Amb aquestes noves plantacions s’estan avaluant les pràctiques modernes de fructicultura per a millorar la viabilitat comercial del conreu de l’ametller, incloent-hi el regadiu. L’objectiu final és promoure la conservació i sostenibilitat de paisatges rurals vius a través de l’activitat rural viable amb l’obtenció de productes tradicionals apreciats per la població i de gran valor afegit, tot donant prioritat a pràctiques agroecològiques.